Bråk i Jämthundsklubben om försäljning av ”starkt inavlade” valpar

I oktober födde en jämthundstik fyra valpar hos Jörgen Invall. Han annonserade bland annat på Facebook och skrev att det var ”starkt inavlade” valpar. Tre av dem såldes för 6 000 kronor styck. En fjärde valp behöll Invall själv.

KarlErik Wähäjärvi är medlem i Jämthundsklubben och har skrivit till ordföranden, Thomas Melkersson, och krävt att Invall omedelbart avsätts från sin post som sekreterare i föreningen.

”Borde ha nackats”

– En tjuvparning kan naturligvis drabba vem som helst. Men i det här fallet har en förtroendevald i Jämthundsklubben sålt oregistrerade, inavlade valpar. De borde naturligtvis ha nackats. Svaret jag får från Melkersson är att man har fullt förtroende för Invall, säger KarlErik Wähäjärvi till Jaktjournalen.

När Wähäjärvi börjat agera i ärendet, efter att valparna redan var sålda, sökte Jörgen Invall dispens hos Svenska Kennelklubben för att få sälja oregistrerade valpar.

– Han har beviljats dispens, säger SKK:s kennelkonsulent Åsa Blomqvist, som i övrigt inte kan kommentera det enskilda ärendet.

Vet inte vilken fadern är

Jörgen Invall säger till Jaktjournalen att han inte vet vilken hanhund som är far till valparna.

– Parningen har skett efter att jakthundar fick börja släppas, så det kan vara vilken hund som helst som varit där och parat sig med tiken genom nätet i hundgården, säger Jörgen Invall.

Far och dotter gick bredvid varandra i två olika hundgårdar och vid ett tillfälle fann Invall att tiken grävt sig in till hanen.

– Men om man räknar på när det hände och 63 dygn framåt, så är valparna födda ungefär tio dagar tidigare. Därför har jag ingen aning om vem som är far. Jag särade på hundarna och fyllde igen hålet mellan hundgårdarna. Sedan jagade vi med tiken tills det var två veckor kvar till valpningen. Jag hade ingen aning om att hon var dräkigt utan trodde att hon var skendräktig, säger Jörgen Invall.

”Ser ut som jämthundar”

Men du skrev i annonsen på Facebook att det var stark inavelsgrad. Betyder det att du trots allt misstänkte att det var en far-dotter-parning?
– Jag vet ju inte. Men jag måste skriva det eftersom det var de enda två hundarna som stått bredvid varandra i hundgården. Jag hade inte funderat mer på antalet dygn förrän KarlErik började agera. Det enda jag vet är att valparna ser ut som jämthundar i alla fall. Men det är inga prov tagna på vem som är far, säger Jörgen Invall.

Han säger att 6 000 kronor per såld valp kompenserar det han tagit ledigt från jobbet och vad det kostade att föda upp valparna.

Kritiken går ut på att du borde ha avlivat valparna. Vad säger du om det?
– Jag har en son som föder upp marsvin och är fruktansvärt stark djurvän. På grund av den saken var det inte aktuellt att slå ihjäl dem. Jag pratade med dem på SKK och de tyckte inte heller att man ska avliva hundar, svarar Jörgen Invall.

Har styrelsens förtroende

Han framhåller att det hela var ett olycksfall och att han öppet berättat i Jämthundsklubbens styrelse vad som hänt i ärendet.

– Ska man bara gå efter att ingen någonsin får göra ett fel, så finns det ingen som kan sitta i styrelsen. Det händer olyckor för alla människor någon gång, säger Jörgen Invall.

Thomas Melkersson, ordförande i Jämthundsklubben, säger att styrelsen har fullt förtroende för Invall som sekreterare.

– Vi har påtalat för honom flera gånger att det var olämpligt att sälja valparna. Men han hade inte mage att slå ihjäl dem. Däremot sköter han jobbet som sekreterare väldigt bra och jag anser att det hela var en olyckshändelse, säger Thomas Melkersson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
Taggar:
Läs också