Kom igång med ekolodet

Ekolodet är en fantastisk fiskekompis i båten och genom att bara trycka på startknappen så visas botten, djup och fisk med de automatiska inställningarna. Vill du däremot lära dig vad som är vad på skärmen och hur du ställer in lodet för att fånga mer fisk så visar ekolodsexperten Bo Hall hur man gör. Det här är intensivkursen för dig som vill lära dig hur ekolodet fungerar.

Bottentyp
Det första som man ska lära sig är vilken bottentyp man fiskar över, och här är det stora skillnader. På mjuk botten med lera eller dy finns det sällan några större mängder av fisk. För att hitta fisken behöver du leta upp lite hårdare bottnar som sand , sten, berg eller ett vrak. I anslutning till dessa hårda bottnar samlar sig oftast bytesfisken vilket gör att även rovfisken finns i närheten. Ligger det en stor trädstam på bottnen är det ett väldigt bra ställe för den stora fisken att gömma sig och lurpassa på mindre bytesfiskar. Ligger det istället ett helt träd nerfallet i vattnet kan småfisken gömma sig bland grenarna och få skydd under sin uppväxt, vilket också är en bra plats för den stora fisken att jaga på. Övergången mellan hård och mjuk botten brukar vara samlingspunkten för olika stora rovfiskar. I saltvatten finns nästan alla arter på hårda bottnar. I insjö har vi gäddan som den största predatorn i de flesta vattnen. Till den kommer gösen och till slut abborrarna som när de nått lite större storlekar är riktiga rovfiskar. Hur hittar du då dessa rovfiskar och hur ställer man in ekolodet?

Här ovan ser du familjen STRIKER™ från Garmin. Här hittar du enklare enheter från under 2000 kronor till till fullfjädrade Fishfinders för några tusenlappar mer. Den perfekta instegsmodellen för dig som vill fånga mer fisk. KLICKA PÅ BILDEN FÖR INGÅENDE INFORMATION OM EKOLODEN.

Fånga mer fisk med hjälp av ekolodet – Bo Hall visar vägen!

Dags att ställa in ekolodet
Ekolodsbilden kan ibland upplevas som lite svårtolkad då det visas mycket information samtidigt på skärmen. Om vi börjar med bottenlinjen så ritas mjuk botten som lera och dy upp som en tunn bottenlinje då ekosvaret är svagt. Om man sedan kör in båten över sandbotten blir det ett betydligt hårdare eko tillbaka och då blir bottenindikationen lite tjockare samt att bottenfärgens intensitet och styrka ökar. På sten- och bergsbotten får man det starkaste ekosvaret alltså den tjockaste bottenlinjen ritad på ekolodet. Att se skillnaden på dessa bottnar kan ta en tid att lära sig men det finns genvägar. När du har mjuk lerbotten under båten kan du kontrollera det genom att skicka ner en kroklös torskpilk  så den blir spetsig i ändan. Är det lera eller dy åker den tunga pilken ner i leran och fastnar lite. Du får ta i lite för att få loss den, ungefär som att dra ut en kork ur en flaska. Är det istället sandbotten dämpas fallet helt och pilken stannar och faller i sidled. På berg studsar pilken på botten.
Att hitta hårda bottnar med hjälp av ekolodet är viktigt eftersom 90 procent av all fisk uppehåller sig här, i både insjö och hav.  Endast tio procent av alla bottnar är hårda så det gäller att kunna ekolodet för att hitta rätt.

Att hitta hårda bottnar med hjälp av ekolodet är viktigt eftersom 90 procent av all fisk uppehåller sig här, i både insjö och hav.

På ekolodsbilden här ovan kan du se att bottnen tecknar sig ganska smal och tunn vid sidorna (A), men är betydligt tjockare och högre där det grundar upp mitt i bilden (B). Så här fungerar det: ekolodssignalen studsar tillbaka från botten med stor kraft om det är hård botten. Vi kan jämföra med en gummiboll som studsar upp med full kraft från en stenläggning, alltså hård botten vilket är precis vad som presenteras mitt i ekolodsbilden (B). Ekolodet återger alltså hård botten med en tjockare bottenlinje Tar du samma gummiboll och släpper den på en mjuk gräsmatta så studsar den nästan ingenting.  Den mjuka bottnen absorberar hela kraften och ekolodet visar en tunn botten, som på sidorna av grundet på ekolodsbilden.(A).

4 snabba tips till  dig som vill bli bättre på ditt ekolodet
1. Övning ger färdighet, man måste ut och träna på ekolodet för att bli duktig på att använda det.
2. Gör olika inställningar och prova dig fram med känslighet och filter.
3. Tänk på att du inte ser så mycket av vattnet som du tror eller önskar.
4. Var noga med monteringen av givaren. (Rådfråga en expert i samband med inköp av ekolod)

Garmin STRIKER™ är enkelt att använda och fungerar bra både för nybörjare och proffs. KLICKA PÅ BILDEN FÖR INGÅENDE INFORMATION OM PRODUKTEN.

Ekolodskonen
Ekolodskonen är som en upp -och nervänd tratt eller kon. Den börjar rakt under givaren som sänder ut en ljudstöt på exempelvis 200 kHz. Direkt under givaren är konen liten som en enkrona men desto djupare det blir ju större blir konen. Olika frekvenser ger olika stor ekolodskon vilket du själv kan justera i ditt ekolod. Du väljer frekvens efter plats och fisketeknik. På grunt vatten är oftast 77 kHz bra för då täcker du in mer fisk under båten. 77 kHz passar om man har släta bottnar och stora ytor att söka av när man letar fisk. Ju större och bredare ekolodskon du använder desto större blir fiskekona på skärmen. Större fiskar står ofta en bit från botten och ger då väldigt klara ekon vilket ser ut som tydliga bågar, eller bananer som de oftast kallas i fiskesammanhang.

Bilden visar hur ekolodskonen ser ut i de olika frekvenserna.

Fisk-id och autodjup
Ställ alltid ekolodet på meter och inte fot. Passa även på att ändra så du inte har ekolodet inställt på fisk-id vilket ger små tecknade fiskar som visas på skärmen, det blir för det mesta fel. Låt fiskarna visas som bågar istället. När vi kommer till djupskalan så brukar den till en början vara inställd på auto. Djupskalan följer bottnen när du kör oavsett om det blir djupare eller grundare. Om det blir djupt så förminskas informationen på ekolodsbilden och då kan man istället förstora upp det man vill se genom att zooma in och få allt tydligare på skärmen. Det finns zoom-knappar på alla Garmins ekolod och är det en touch-skärm så kan man enkelt zooma direkt på skärmen med fingrarna. Har du planerat att fiska på ett visst djup så kan du även ställa in lodet på ett fast djup vilket gör att du enklare ser vad som visas på skärmen.

Längst till höger på ekolodsbilden ser du det så kallade realtidsfönstret eller skvallerfönstret som det även kallas. Realtidsfönstret ger dig information om vad som finns under båten exakt nu. Allt du ser till vänster om realtidsfönstret är historia, alltså fiskar och bottnen som du redan passerat.

Känsligheten
När det gäller vilken känslighet man ska ha beror det på hur ditt vatten ser ut och om det är väldigt grumligt  eller klart i vattnet.  Känsligheten kan man ställa in manuellt men välj automatiskt till en början. Väljer du ”medium” menyn räcker det oftast på de flesta djup. Fiskar du grunt på kanske en två till sju meter kan det vara ide att byta till låg känslighet i menyn. Det ger mindre störningar i bilden om det är pollen eller annat i vattnet som det ofta är om våren. Genom att justera känsligheten så tar du bort de minsta och svagaste ekona som egentligen bara stör bilden. Trixa dig fram så du får en klar bild utan att du missar viktig information som bytesfisk, bottentyp och rovfisk-ekon.

Fiskar – bågar eller bananer?
När vi kommer till hur fiskarna ser ut på ekolodet får vi börja titta lite på hur bilden byggs upp. En fisk ser ut som en båge eller i folkmun, en banan. Att fiskarna ser ut som bågar har med ekolodskonen att göra. Ser du stora bågar är det stora fiskar som avspeglas. Ett stim med småfiskar syns ofta som en boll på ekolodet. Speciellt om det är attackerat av större rovfiskar som trycker ihop stimmet. Är stimmet inte utsatt för rovfisk kan det vara riktigt utdraget och synas som en lång slingrig korv på ekolodet.

Här ser du hur ekolodet ritar upp fiskekon som bågar/bananer på lodet. Du ser även hur stimfisken ser ut.

Situationer som kan uppstå på ekolodet

Exempel 1 På den här bilden är det gott om mindre fiskar på skärmen, det är de mindre gula och lite röda bågarna. På cirka sex meters djup syns en större båge med lång slöja som sträcker sig en bit vänster över. Det är en större gös, som tack vara sin storlek syns extra tydligt. Ekolodkonens storlek nere på botten är ungefär 5,5 meter (17 fot) i diameter vilket står längst ner i realtidsfönstret.

 

Exempel 2 På den här ekolodsbilden ser du en ensam stor fisk. Den syns som den stora gula bågen som börjar långt till vänster på bilden på tolv meters djup, som ett smalt mörkblått streck. När båten tillslut ligger helt stilla över fisken ser bilden ut som ovan. Fisken ser du på nio meters djup. Det långa blåröda strecket som börjar uppe på två meters djup faller en jigg ner mot fisken. Jiggen bromsas rakt över fisken på åtta meter och har sedan dess rört lite upp och ner vilket tydligt syns på det vågiga mönstret. I detta fall var det en gös som bara några sekunder efter att bilden togs bestämde sig för att simma upp och ta jiggen. I den infällda bilden ser du gösen som tog betet.

Övning ger mer fisk
För att bli duktig på att hitta fisk med hjälp av ekolodet så krävs träning. Ju mer du vågar testa olika inställningar i olika fiskesituationer desto bättre blir du. Om du vill träna på ditt ekolod hemma i soffan så är det bara att slå på simulator-läge och testa alla funktionerna.

Ett prisvärt men mycket kompetent ekolod är Garmin STRIKER™ Plus. Garmin STRIKER™ Plus klarar av alla viktiga inställningar och lite därtill. Ett ekolod att växa med.

KLICKA HÄR FÖR PRISER OCH MER INFORMATION!

Taggar:
Läs också