Här sätts öringvakter ut i kampen mot skarven

Den danska ön Fyn har blivit 500 000 havsöringar rikare. Åtminstone hoppas man det. För att skydda smolten så har man satt ut vakter – med uppgift att skrämma bort skarv.

Det är inte bara i Sverige som skarvdebatten går het. Även i Danmark anses fågeln vara ett stort hot mot framför allt havsöringen, och i väntan på andra lösningar så skyddar man helt enkelt sina simmande silverklimpar med hjälp av vakter. De 500 000 fiskynglen som nu satts ut i flera vattendrag på Fyn kommer att övervakas minst i två-tre dygn av mänskliga patruller, från soluppgång till solnedgång. Dessutom har det satts upp fågelskrämmor längs vattendragen där fisken planterats ut. Det hela är ett samarbete mellan Svendborg Sportsfiskerförening, Havørred Fyn och Svendborgs kommun.
Biologen Terkel Broe Christensen, Svendborgs kommun, har stora förhoppningar om att skrämselkampanjen ska ge goda resultat:

– Problemen med skarven är känd bland alla sportfiskare, därför är det här initiativet på Fyn rätt väg framåt och det följs med stort intresse i resten av landet. Särskilt här på Syd-Fyn har vi stora problem med skarv, eftersom vi har en av Danmarks största skarvkolonier vid Brændegaard Sø vid Vester Åby, berättar han.

Läs om framgångar inom det svenska sportfisket:

Hoppet har tänts kring konflikten i Byske

Taggar:
Läs också