Harmoni vid Harmångersån – första vildlaxen på flera år

Det var en väldigt välkommen gäst som landades i Harmångersån häromdagen, nämligen en vild lax på 105 centimeter. Men förhoppningsvis var det inte bara en gäst …

Harry Grönoset, Strömsgruppen Harmångersån.

Det är många som arbetar flitigt med att hålla Harmångersån och andra vattendrag levande i Hälsingland. En av dem är Harry Grönoset, som är aktiv i Strömsgruppen Harmångersån. Han berättar om bakgrunden till den stora glädjen när Dick Högström fångade laxen vid Strömsbruk.

– Mellan 2013–2015 hade vi på hösten ganska många felvandrande odlade laxar i ån. Var de kom ifrån vet vi inte, men skulle kunna tro att de flesta kom från Ljusnan då det odlas mycket lax där. Ljusnan ligger också endast 4–5 mil söder om Harmångersån. Dessa reproducerade sig naturligtvis i ån under dessa år, och resultatet visade sig i höstas då vi såg flertalet vilda laxar inta lekområderna. Dessa är då avkommor av den odlade felvandrande laxen som präglats på Harmångersåns vatten och överlevt alla faror, berättar Harry Grönoset.

Beviset att det förhåller sig så anser han alltså vara den vilda honlaxen på 105 centimeter som fångades och varsamt återutsattes 26 april av Dick Högström. Vi kan väl anta att fiskekortsförsäljningen i Harmångersån inte lär sjunka efter denna glada nyhet!

Missa inte tipsen för havsöring:

Kärkis tre bästa tips för Stockholms skärgård

Taggar:
Läs också