Så här tar du vårgäddan

Nu är det hög tid att fånga vårgäddan längs med vår fina skärgårdskust eller i någon av våra tusentals insjöar. Men hur gör man? Och hur kan man använda marinelektronik från Garmin till sin fördel? Här avslöjar fiskeproffsen Mattias Åström och Daniel Nilsson sina knep för ett framgångsrikt gäddfiske.

Mattias Åström

Kan det bli bättre än så här? Mattias med vacker, gyllengul storgädda.

Mattias, var fiskar du gäddan på våren?
– Jag söker mig allt som oftast till potentiella lekvikar och arbetar mig utifrån och in. Många gånger håller gäddan till på branter, på eller runt omkring grynnor i anslutning till lekvikarna. Beroende på framförallt tempen i vattnet så söker sig fisken längre och längre in i lekvikarna med tiden och ökande vattentemperatur. Då är ett ekolod ett optimalt verktyg för att hitta vart gäddan står för tillfället.

Många gånger håller gäddan till på branter, på eller runt omkring grynnor i anslutning till lekvikarna.

Mattias Åströms ”setup” i båten. Två rejäla skärmar där Mattias bl a kan hålla koll på 2D, sidoseendet SideVü, Panoptix LiveScope samt en plottervy.

Hur använder du ekolodet i ditt gäddfiske? Finns det några funktioner eller finesser som är till extra stor hjälp?
– Jag har två stycken ekolod vid pulpeten som jag försöker få ut så mycket information ifrån som möjligt. Jag splittar alltid upp båda skärmarna och jag väljer att ha en plotterdel framme så att jag får en förhandsvisning om djup. Sen så har jag alltid en 2D-del, sidoseendet SideVü och Panoptix LiveScope uppe.
– Med hjälp av SideVü och framförallt Panoptix LiveScope så söker jag aktivt efter strukturer, så som stenar, grynnor, branter eller gräs. Platser där bytesfisk och gäddan kan tänkas hålla till. Man behöver hitta något som sticker ut ifrån mängden kan man säga. Det gäller i gäddfisket över lag. Med SideVü så ser jag 30-35 meter ut på varje sida om båten. Hittar jag något intressant så tar LiveScope över. Med den givaren sittandes på ett roterbart fäste, från exempelvis ”Z-Bait”, så kan jag aktivt rotera givaren 360 grader och se vad som händer runt båten eller kika mot en grynna eller brant för att lokalisera fisken.

– Med LiveScope så visas allt i realtid. Det som är här och nu, inte det som var.

– Med LiveScope så visas allt i realtid. Det som är här och nu, inte det som var. Det är effektivt men framförallt otroligt kul med Panoptix. Man får en helt annan insyn på hur livet under ytan ter sig. Och många gånger blir man överraskad!

På SideVü kan man enkelt och smidigt se fiskar som befinner sig bredvid båten. Här har vi precis passerat två bytesfiskstim till höger, mellan dom står en större fisk, troligtvis en gädda eller gös.

ECHOMAP Ultra 102sv-kombinationen, med sin 10-tums ljusstarka knappassisterade pekskärm som är läsbar i solljus, har alla verktyg du behöver för framgångsrikt fiske. Allt-i-ett-givare för traditionellt CHIRP-ekolod och ClearVü med ultra-HD och SideVü-ekolod med skanningsteknik ingår. Den har även stöd för tillval av premiumsjökort BlueChart® g3 och BlueChart® g3 Vision kartografi med integrerad data från Navionics®.

Har du några favoritmetoder och favoritbeten?
– Självklart, som alla gäddfiskare så har jag också mina favoriter, framförallt gummibetena McPike och McRubber samt olika jerkbeten, exempelvis Buster Jerk och Westin Swim.
– Nu till våren så jobbar jag väldigt mycket med spinnstopp. Gäddan är ofta köldstel och behöver bli lockad till hugg. Det måste vara värt mödan så att säga. Långa spinnstopp lite då och då, upp till 5-7 sekunder. Det gäller alla beten. Eftersom man allt som oftast fiskar grunt så blyar jag inte heller några beten. När det kommer till gummibeten så låter jag betet ibland till och med vila på botten om det inte är för mycket växtlighet. Stundtals ruskigt effektivt!

Här ser man att den steniga botten slutar tvärt, ett idealiskt ställe för både rovfisk och bytesfisk. Man använder inte SideVü bara för att hitta fiskar utan även heta spots och gränser i undervattenstopografin.

Daniel Nilsson

Denna gädda såg Daniel passera på sin SideVü. Han gjorde ett välriktat kast och några vevtag senare smackade den på – en fantastisk gädda på drygt 11 kilo! Vårfiske när det är som bäst.

Daniel, vad har det moderna ekolodet betytt för ditt fiske?
– Massor! Utan att överdriva så är Quickdraw – att kunna rita djupkartor live på sjön – något som har revolutionerat allt mitt fiske. Att få en förståelse för hur bottenkonturen verkligen ser ut skapar en helhetsbild som är ovärderlig ute på sjön och gör att man vet exakt vart man fiskar och varför man fiskar där.

Båten har precis kört över ett fiskstim, det syns tydligt på 2D-vyn på nedre skärmhalvan, sannolikt små gösar eller abborrar. Platsen är markerad med waypoint 0220.

Finns det några funktioner som du gillar extra mycket?
– Det jag först tänker på är SideVü, sidoseende gör att man ser en detaljrik skannad bild av hur botten faktiskt ser ut. Det hjälper mig att hitta intressant struktur och framförallt bytesfisk. SideVü är den funktionen som jag använder absolut mest i mina Garminenheter.
– Det senaste i ekolodsteknik heter LiveScope. Det här är en ekolodsbild som visar allt i realtid, till exempel så kan man se sitt bete komma simmandes, se om man har följare, hur fisken reagerar och såklart växter och även struktur. Jag har hunnit fiska mycket abborre med den här tekniken och den har varit ovärderlig för mitt abborrfiske. Frågan var bara om det kommer att vara lika bra vid gäddfiske. Redan första passet så såg jag en gädda stå 20 meter framför båten, 1 meter över botten där det var 3 meter djupt och jag kunde lägga ett kast precis bortom fisken, se mitt bete och fiskens reaktion och se den hugga! Utöver att se fisk så hjälper LiveScope mig att navigera när jag ska ta mig in i grunda marer då jag kan se 30 meter framför båten om det kommer sten eller blir för grunt. Ja, utan att överdriva, LiveScope kommer att bli ett otroligt bra verktyg även vid gäddfisket!
– Med alla fräna nya saker som finns så får man inte glömma bort ett av dom absolut viktigaste instrumenten på mina Garminenheter, nämligen vattentemperaturen. Temperaturen är otroligt viktig vid vårfiske efter gädda. I princip letar jag varmare vatten från tidig vår till maj-juni. Gäddan leker ju i det varmaste vattnet, strax därefter är det bytesfiskens tur att leka. Och där bytesfisk finns, där finns också gäddan!

En stor gädda tittar på jiggen – en tjockare gädda runt 120 cm då den ger ett längre rött eko. Man kan tydligt se fiskens storlek på skärmen, ekot är 4-5 fot långt om du kollar skalan högst upp.

Vilka är dina favoritmetoder och favoritbeten?
– Jag gillar verkligen hårdbeten, när gäddan går in grunt så är jerkbeten med sida-till-sida-rörelse helt klart min favorit. När leken är över och gäddan ska äta upp sig så spinnfiskar jag gärna med wobblers som har högt rassel och aggressiv gång. Ett hårt vobblerhugg är något utöver det vanliga!

Garmin Panoptix LiveScope LVS12, en ny ekolodsgivare i den prisbelönta produktserien som klarar 30° realtidsseende både framåt och nedåt. LVS12 är en ekonomisk lösning för insjö- eller kustfiske eftersom den inte kräver BlackBox-koppling.

Kolla in när gäddan hugger!
Här ser man hur gäddan står med huvudet uppåt. Då är den i ”jaktläge”. När betet släpps nedåt mot fisken reagerar gäddan direkt – vänder sig om och simmar uppåt, smack!
LiveScope till vänster, 2D till höger.

För mer information följ – DEN HÄR LÄNKEN.

Taggar:
Läs också