Liv och rörelse vid Forsnäs – fiskvägen har invigts

Ett stort steg mot målet att få fri fiskvandringsväg mellan Sommen och Lägern-sjöarna har nu tagits. Tranås Energis har nämligen invigt den nybyggda fiskvägen i Forsnäs, Ydre.

Allmänheten var inbjuden och cirka 300 nyfikna besökare kom för att se resultatet av miljöprojektet, som innebär att fisk och andra vattenlevande djur kan röra sig både upp- och nedströms förbi kraftstationen.

Sven-Inge Karlsson, kommunstyrelsens ordförande i Ydre, klippte bandet och förklarade fiskvägen invigd. Därefter kunde besökarna gå runt bland flera stationer och få veta mer om projektet samt titta in i kraftstationen. Mattias Larsson från Sportfiskarna berättade om djurlivet i vattnet runt Forsnäs och Naturum Sommen håvade vattenlevande småkryp tillsammans med både barn och vuxna. Grillen gick varm och såg till att alla 300 blev mätta.

– Vi är stolta över att kunna medverka till den här typen av fiskvård och därmed bevarande av biologisk mångfald, deklarerade Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.

Under hösten påbörjar Tranås Energi bygget av ytterligare en fiskväg, den här gången vid vattenkraftstationen i Visskvarn.

Läs om mer om fiskvandringar:

Harrlek – härligt nöje för både små och stora fiskare

Taggar:
Läs också