Både trassel och håvmiss innan jättelaxen kunde bärgas

Nöden är uppfinningarnas moder – något som säkerligen många sportfiskare kan skriva under på. När Piotr Wawrzyniuk krokade en 120-centimeters lax så fick de ta till djärva grepp för att få den i båten.

Det ska inte vara för enkelt att fånga drömfisken. Piotr Wawrzyniuk var både magsjuk och glömde bort håven när han gick sitt livs fiskefajt vid Blekingekusten. Efter att ha trollat flera timmar utan hugg så hände plötsligt allt på en gång.

Kaoset började med ett dubbelhugg – som dock slutade med att båda fiskarna lossnade. Under hemtagningen så smällde det sedermera till 25 meter bakom båten, och det blev starten på ett dramatiskt drillningsrally.

– Vi såg ett silvermonster bakom båten vid ytan, som snurrade två gånger och drog iväg med Gripen-hastighet. Rullen bara skrek på högsta möjliga nivå. Kompisen Ingemar började plocka upp alla spön från högra båtsidan, men då ändrade fisken riktning och började simma åt vänster där den ytligaste paravanen låg … och då blir det trassel, berättar Piotr.

Han fick dock stopp på fisken när det bara var cirka 80 meter kvar på rullen, och sedan följde några pirriga minuter då de klippte isär de ihoptrasslade linorna för att frigöra spöt med jättelaxen på.

– Nu börjar vi fundera på landningen, och ingen håv som sagt, och vi uppskattar att fisken är över 10kg! Ingemar frågade på radio om båten bredvid hade håv ombord … men inget svar! Då bestämde vi oss för att göra en ögla av kräftburslinan, för att försöka sätta den på fiskstjärten, som vi sett folk göra på tonfiskar, berättar Piotr.

Efter många vändningar så var både fisk och fiskare trötta, och på tredje försöket lyckades de sätta öglan över stjärten och dra upp fisken med gemensamma krafter.

– Glädjen bara sprutade av oss! Vi mätte snabbt fisken, och den var exakt 120 centimeter med en uppskattad vikt på 20 kilo. Måttbandet runt fisken visade hela 75 centimeter. Vi tog några snabba kort och släppte sedan tillbaka den. Detta kommer vi att minnas länge, och det var bara andra trollingturen med min nya båt. Livet är så fantastiskt, konstaterar en överlycklig Piotr Wawrzyniuk som snabbt glömde bort magsjukan …

Läs även om stora gäddor:

Fränstams fjärde gädda över 14 kilo – läs hans bästa tips

Taggar:
Läs också