Planerad nationalpark stoppades av sameby

Jaktjournalen har berättat om de stoppade planerna här.

Tanken var att bilda Sveriges största nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags. Men för några veckor sedan lades arbetet ned.

Nu rapporterar Länstidningen Östersund i sin pappersupplaga att det var en majoritet av Handölsdalens sameby som inte ville medverka till en fortsättning.

”Blivit överkörda…”

Reidar Nordfjäll i samebyn berättar för tidningen att kärnfrågan var att samebyns medlemmar saknade en distinkt skrivning om renskötselrätten, som omfattar både renbete, jakt, fiske och annan samisk markanvändning.

– Jag har varit med länge. Jag har själv upplevt hur vi har blivit överkörda av staten och Naturvårdsverket. För att inte riskera att åter igen hamna i den situationen måste våra rättigheter stå skrivna i svart på vitt. Det måste vara så starka ord att ingen jurist på den här sidan jordklotet kan ifrågasätta våra rättigheter, säger Reidar Nordfjäll till Länstidningen Östersund.

Taggar:
Läs också