Daniels vargmöte hade kunnat sluta riktigt illa

Det var i torsdags förmiddag, vid elva tiden, som 28-årige Daniel Palonto tog en joggingtur vid Folkhyttan nära Landsberget utanför Fagersta.

Han sprang ett par kilometer efter en grusväg, till en vändplan där han vände hemåt igen.

– Plötsligt hörde jag något som rasslade till i buskarna bredvid vägen. Ett rådjur eller en fågel, tänkte jag. Men det var två vargar i dikeskanten, på bara några meters avstånd, berättar Daniel.

Den ena vargen sprang direkt därifrån, men den andra stod kvar och iakttog Daniel. Han fortsatte springa och vargen följde efter.

– Jag sprang så mycket jag orkade och vargen sprang efter kanske 30 meter, berättar Daniel.

Vet du inte att du kan trigga igång jaktinstinkten hos ett stor rovdjur om du flyr från det?
– Jag blev så fruktansvärt rädd – den var otroligt stor, svarar Daniel.

Inga fler hundpromenader

Området i den nordvästra delen av Västmanland har hög vargtäthet och dålig älgstam. I höstas var det flera lag som ställde in älgjakten.

Vargarna tar 390 älgar per år i Gunnilbo älgförvaltningsområde. 2017 fällde jägarna 210 älgar. Jaktjournalen har skrivit om det här.

En flitig, lokal jägare som Jaktjournalen talat med är oroad över situationen.

– Jag har varnat för att det kan sluta illa om det inte finns någon mat åt vargarna och de dessutom är oskygga på grund av att de inte jagas Vad hade hänt om det varit ett barn med en hund? säger jägaren.

Daniel Palonto tycker att torsdagens vargmöte var en mycket obehaglig händelse.

– Vi har en golden retriever och brukar promenera med hunden här, men det är det slut med nu. Ja, vad ska man göra? säger Daniel.

Jaktjournalen skrev för knappt en vecka sedan om viltforskaren Johan Månsson som stod öga mot öga med en morrande varg. Den händelsen inträffade bara några mil från platsen där Daniel Palonto mötte vargarna.

Läs om Johans Månssons vargmöte här.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
Taggar:
Läs också