Gimån har öppnat – men stängs om det blir 19 grader

Nu har ett av landets mest populära fiskevatten öppnat – nämligen Gimån och Stavreströmmen. Denna säsong kommer öringarnas välbefinnande att prioriteras, och blir det för varmt så kommer vattnet att stängas.

Flera fiskevårdsområden har ökat sin beredskap inför sommaren, i fall de skulle hamna i samma situation som i fjol då vattentemperaturen blev väldigt höga med följden att flera älvar fick stängas.

Styrelsen för Övre Gimåns FVO har exempelvis beslutat att om vattentemperaturen i Stavreströmmen uppgår till 19 plusgrader två dygn i följd så stänger de fisket med hänsyn till fiskens väl, eftersom i första hand öringen är mycket känslig för höga vattentemperaturer över 18 plusgrader.

– Ja, farhågorna är väl att det blir som i fjol, lite och varmt vatten. Detta tillsammans med att vi beslutat att inte återbetala pengar om vi måste stänga på grund av varmt eller lågt vattenstånd, gör att våra gäster inte bokat fiske under senare delen av juli, berättar ordförande Ernst Åslund.

Föreningen vädjar också till fiskegästerna att använda håv när de tar in fisk, och om de vill fota fisken så får de gärna göra det när den är kvar i håven, för att minska påverkan på fisken.

– Det som vi också troligen får se, är att vattennivån ovanför den före detta Långränndammen (som vi rev ut i november/december tillsammans med Länsstyrelsen) inte kommer upp i samma nivå som tidigare. Vi behöver troligen förtäta den stentröskel vi gjort där som vi anlade istället för dammen. Nivån kommer troligen att ligga cirka 1–2 decimeter under den nivå vi hade där tidigare. Skadad fisk kommer vi nog att få se i sommar också, men förhoppningsvis inte i samma utsträckning som i fjol. Det tror inte Länsstyrelsen heller, säger en förhoppningsfull Ernst Åslund till Fiskejournalen.

Vattentemperaturen för Gimån kommer att anges på hemsidan några gånger i veckan för att fiskegästerna ska kunna följa temperaturutvecklingen.

Läs tidigare artiklar om framtidens sportfiske:

Hotet om torkan: ”Fiskeguider måste ha en plan B”

Taggar:
Läs också