Video: Lodjur hälsade på hos Kjell utanför VärnamoSöndagskvällen, 2 Juni, sitter Kjell Bergdal i TV-soffan med sin fru. Paret avrundar helgen med att titta på tv i sin bostad utanför Horda i Värnamo. Mitt under kvällens programmet rycker frun till och pekar ut genom de stora fönstren som sträcker sig från golv till tak i tv-rummet. ’’Lodjur’’ utbrister hon förvånat. Kjell sliter blicken från programmet och tittar ner mot sjön där det vanligtvis går mycket djur av alla dess slag.

Precis utanför fönstret

Kjell rycker till på samma vis som frugan när han ser lodjuret en meter från fönstret. Den oberörda lokatten stryker sig vidare längs huset efter att nyfiket tittat in på tv-tittarna och deras inredning. Kjell går efter och in i uterummet där han får upp telefonen för att filma. Där, på andra sidan glasrutan, tittar katten fram bakom en fåtölj och blicken fastnar rätt in i kameran. Lugnt och försiktigt viker djuret tillbaka blicken och traskar vidare.

– Jag var ute och mätte på staketet vid polen för att se hur hög katten var och den visade sig vara 65 cm till örontoffsarna , säger Kjell.

Gott om lodjur

Det är inte första gången Kjell får syn på lodjur i trakten. En kväll kom han åkandes med bilen. Han fick då syn på något som glänste till i ljuskäglorna. Ett halsband visade det sig vara som fångade hans uppmärksamhet. Lodjuret låg helt oberörd ute på en åker och tuggade i sig kvällens byte.

Jägarna i området sköt klart sin licens-tilldelning samma morgon som första täcket med spårsnö lagt sig under årets lojakt.

Julius Berg
Taggar:
Läs också