Motor

Lantbruksinvest: Så många planerar att köpa nytt

Can-am Outlander XT 1000R i full fart.
Can-am Outlander XT 1000R i full fart.

Intresset för ATV bara ökar. Många lantbrukare tycker att det är ett smidigt arbetsredskap för en mängd gårdssysslor. Enligt Lantbruksinvest äger en av fem lant- och gårdsbrukare en ATV och närmare 400 av de cirka 10 000 svarande uppgav att de planerar att köpa en.

I år kommer Lantbruksmagasinet Allt om gården att titta närmare på undersökningen Lantbruksinvest, som finns inom samma koncern. Den här gången fokuserar vi på ATV och motor i övrigt.

1602 av de drygt 10 000 svarande på enkäten uppger att de äger en ATV och närmare 400 planerar att köpa en ny ATV eller tillhörande redskap/vagn. Ungefär lika många äger en lätt lastbil/skåpbil och 155 planerar köpa. 68 planerar att köpa en snöskoter, 353 har planer på ny bil och 338 en SUV/pick up.

Om vi tittar på året innan var investeringsplanerna något större för ATV (527), fler planerade också att köpa en SUV/pick upp (462) och något fler en snöskoter (89). Det var också fler som planerade att köpa lätt lastbil/skåpbil (254) och betydligt fler hade planer att köpa ny personbil (521).

Mest investeringsbenägna är de svarande från Västra Götaland. De har också svarat på flest frågor i enkäten. Skåne hamnar på andra plats. Minst planer hade man i Norrbotten.

På Ljusdals Motor säljer man fyrhjulingar året runt av märket Can-am. De flesta utrustas med plog från början.

– Man vill ha alla tillbehör som går. Det blir också allt vanligare med bandsats, säger Ola Bengtsson på Ljusdals Motor.

Årlig undersökning

Lantbruksinvest är en årlig undersökning som utförs av Byggfakta sedan 1997.

– Tidningen Lantbruksmagasinet startade faktiskt samtidigt utifrån samma adressregister. Undersökningen går ut till cirka 30 000 lantbruk och skogsfastigheter. Vi har en väldigt hög svarsfrekvens på 10 000, vilket vi är glada för, säger Gert Wängman på Byggfakta.

Han märker att intresset för nyinvesteringar är stort och att de som svarar gärna vill ha hjälp att hitta rätt leverantörer.

Thomas Nilsson i Hörby var en av de som svarade i fjolårets mätning, då han uppgav intresse att köpa en ny ATV.

Blev det någon investering?

– Jag köpte en Honda Forman under 2019. Lite senare på året blev det också en ny traktor av märket Case JX 85, berättar han.

 

Jenny Fors