Lantbruk

Kosläpp ställs in på grund av corona

kosläpp
I år får korna springa ut på grönbete utan publik i hela Norrland med anledning av läget med Coronasmittan. Foto: Norrmejerier.

Nu väljer även Norrmejerier att ställa in publika betessläpp. Tidigare har även Arla och Skånemejerier ställt in sina evenemang på grund av risken för coronasmitta.

– Självklart är det jättetråkigt att inte kunna ge norrlänningarna möjlighet att besöka våra gårdar och se när korna släpps ut på sommarbete i år säger Kristina Stiernspetz, kommunikationschef Norrmejerier. Men med det läge som råder så är det viktigt att minska risken för smittspridning av det nya coronaviruset, vi hoppas förstås på norrlänningarnas förståelse för att vi vidtar denna försiktighetsåtgärd.

Förra året var det närmare 20 000 norrlänningar som besökte de 20 mjölkgårdar i Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten och Jämtland där Norrmejerier anordnade publika betessläpp. Betessläppen hos de som öppnar sina gårdar för besökare har inte bara blivit ett populärt sätt att fira in sommaren för norrlänningarna utan också ett tillfälle, för ung som gammal, att få se var den lokala mjölken kommer ifrån.

– Även i år var ett 20-tal gårdar redo att ta emot norrlänningarna på sina betessläpp i maj och juni säger Kristina Stiernspetz. Även om man sett fram emot att få välkomna besökarna till sina gårdar så har man förståelse för vårt beslut. Korna släpps som vanligt ut på sitt sommarbete ändå och det är ju det allra viktigaste.

Sedan tidigare har Arla och Skånemejerier informerat om inställda kosläpp i år.