Lantbruk

Årets Mjölkföretagare 2020

Andreas och Alexandra Nilsson i Sjöbo utanför Lövestad i Skåne är Årets Mjölkföretagare 2020.
Andreas och Alexandra Nilsson i Sjöbo utanför Lövestad i Skåne är Årets Mjölkföretagare 2020.

Alexandra och Andreas Nilsson, Nyhems gård, Skåne Län tilldelas utmärkelsen Årets Mjölkföretagare 2020.
– Väldigt roligt och stimulerande. Vi blev både överraskade och fantastiskt glada, detta ger oss energi att fortsätta med vårt arbete tillsammans inom familjen och med vår personal, säger Alexandra och Andreas Nilsson.

Nyhems gård, som är Årets Mjölkföretagare 2020, ligger i Sjöbo kommun strax utanför Lövestad i Skåne. Förutom mjölkproduktion bedrivs köttproduktion och växtodling. Mjölkproduktionen är motorn i företaget och har utvecklats under alla år.

Företaget är stadigt i utveckling och består idag av 150 mjölkkor och övriga djur som gör att det idag totalt finns runt 700 djur på gården. Mjölkningen sker med två robotar där man trots den ständigt pågående gårdsutvecklingen lyckats behålla avkastningen på hög nivå och korna producerar idag 12 700 kg ECM/år.

– Att vara mjölkbonde är en utmaning men samtidigt väldigt utvecklande. Att jobba mot tydliga mål och fokusera på det som man kan påverka är viktiga faktorer, säger Alexandra och Andreas Nilsson.

Juryns motivering lyder:

Årets Mjölkföretagare 2020 har steg för steg och målinriktat utvecklat ett företag från grunden som idag levererar inom alla verksamhetsområden. Gården har aldrig stått stilla utan sett varje utmaning som en ny utvecklingsmöjlighet. Detta har under många år lett till en intensiv tillväxt och företagets obrutet goda ekonomiska resultat är ett bevis på ett osedvanligt starkt ledarskap. Tillsammans med en engagerad personal och en tydlig inriktning på hållbarhet har man samtidigt lyckats bibehålla en djurhälsa av högsta klass.

Med ett stort fokus på förbättringsåtgärder rörande saker som man kan påverka har man ofta lyckats fånga möjligheter som gjort att företaget idag är ett av Sveriges främsta mjölkföretag inom de flesta områden.

Tillsammans med den väl fungerande djurförsörjningen och den höga avkastningen gör det företaget osedvanligt väl rustat för ytterligare steg i sin utveckling.

Årets Mjölkföretagare har genom en stor öppenhet för nya utmaningar, engagemang samt stark delaktighet från familj och personal skapat ett företag som kan se framtiden an med stolthet och tillförsikt.

Om priset

Priset till Årets Mjölkföretagare instiftades 2012 för att uppmärksamma och belöna skickliga mjölkföretagare. Priset delas varje år ut till en mjölkföretagare som på ett föredömligt sätt utvecklat sitt företag, är en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklar mjölksektorn. Han eller hon ska i sitt företagande på ett exemplariskt sätt även samordna lönsamhet, effektivitet, ledarskap och uppvisa stor hänsyn till djur och miljö.

Årets Mjölkföretagare utses av en oberoende jury bestående av personer med olika kompetenser kring mjölkföretagande. Juryn arbetar på uppdrag av Växa Sverige och LRF Konsult. Utmärkelsen delas ut i samarbete med LRF Mjölk vid den årliga Guldmedaljutdelningen som i år arrangeras den 30 mars i Stockholm.