Lantbruk

Svenska Blå Stjärnan i corona-beredskap

Svenska Blå Stjärnan med ko
Svenska Blå Stjärnan kan stötta lantbrukare i kris.

På senare år har Svenska Blå Stjärnan bland annat hjälpt lantbrukare efter stormen Gudrun och varit med att bekämpa blåtunga, salmonella och mjältbrand. Nu är man i beredskap för att rycka ut när det nya coronaviruset slår hårt mot Sverige. Lantbrukets produktion är samhällsviktig.

Svenska Blå Stjärnan har funnits i över hundra år och deras huvuduppdrag är att ta hand om lantbrukets djur vid kriser, katastrofer, smitta och andra tuffa händelser. De har medlemmar som är utbildade och kan rycka ut för att till exempel vaccinera djur, spåra smitta eller stötta drabbade lantbrukare som behöver hjälp med djurskötsel och annat. Nu är de i beredskap för att göra skillnad när det nya coronaviruset slår hårt mot vårt land.

Svenska Blå Stjärnans främsta uppdrag kommer från Jordbruksverket, SVA och myndigheter. Om personal på gårdar drabbas av sjukdomen covid-19 kan lantbrukare behöva hjälp med att sköta sina djur och där är Blå Stjärnorna redo att rycka ut. De har medlemmar i nästan hela landet. Man har också nära kontakter med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, om hur de kan stötta med att sköta om produktionsdjur om det skulle behövas.

De har också täta kontakter med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i dessa dagar om hur man på olika sätt kan hjälpa dem i deras arbete.