Lantbruk

Det varmare klimatet ger rekordtidig äppelblomning

äppelblom
Tidig äppelblom. Foto: Kiviks musteri.

På Österlen blommar nu äppelträden, vilket är cirka två veckor tidigare än vanligt. Hur påverkas äppelodlingarna om vi går mot ett allt varmare klimat?

Äppelodlingarna på Österlen är lika karaktäristiska för trakten som lavendelfälten är för Provence. Det kustnära klimatet på Österlen är optimalt för äppelodling med svalare vårar och varmare höstar vilket i sin tur ger äpplena en långsammare mognad och mer smak.

Men även i år kom vårvärmen tidigt och äppelträden började sin blomning redan i slutet av april. Vanligtvis blommar de först i mitten av maj. Hur påverkar detta äppelodlingarna?

– Så länge bina är i fas med blomningen är det ingen fara. Men en högre medeltemperatur kan göra så att djur- och växtliv kommer i otakt med varandra, att det påverkar ekosystemet negativt, säger Jan Flemming Jensen odlingschef på Kiviks Musteri.

Pollinering är en av våra viktigaste ekosystemtjänster och bidrar till mer än en tredjedel av jordens grödor. På Kiviks Musteri, som är en av Sveriges största äppelodlare, är man mycket beroende av pollinering. Just nu står ett sextiotal bisamhällen utställda i företagets odlingar och 2 miljoner flitiga kollegor arbetar intensivt för att skapa en så god äppelskörd som möjligt.

– Våra svenska äpplen har utvecklats för vårt nordiska klimat, de är mer köldbeständiga och behöver inte ha lika tjockt skal som de sydeuropeiska eftersom de inte utsätts för lika starkt solljus.

På Kiviks Musteri arbetar man tillsammans med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet för att ta fram nya äppelsorter anpassade för framtidens odling.

– Kanske måste vi vänja oss vid att detta väderläge är det nya normala. Därför är det viktigt att det ständigt sker kunskapsutbyte mellan forskning och näring så att vi i framtiden kan ha en modern, hållbar äppelodling. Det gäller såväl nya äppelsorter som utvecklade odlingsmetoder och användande av nyttodjur i odlingen, menar Jan. På så sätt kan vi hjälpa till att säkra svenska äpplen även i framtiden.