Årets klimatbonde är korad

Årets klimatbonde är korad

Det blev Susanne och Mats från Vikentomater som vann tävlingen Årets klimatbonde. Resurseffektivitet är genomgående i allt de gör från odling till att minska på matsvinn och de strävar alltid efter att bli ännu bättre.

Svenskt Sigill Klimatcertifierad ger priset Årets klimatbonde 2021 till Vikentomater med motiveringen:

”Vikentomater har funnits länge men tappar aldrig lusten för att hela tiden bli bättre – både i produktionen och i sina produkter. De tar upp konkurrensen från importerad mat genom att även odla meloner, chili och bär.

Resurseffektivitet är genomgående i allt Vikentomater gör. Från återanvändning av vatten, näring och odlingssubstrat till att minska på matsvinn genom förädling i den egna restaurangen samt biogasproduktion av det som inte går att använda. De använder enbart förnybar energi och producerar egen solenergi. Energieffektiva växthus med isolering minskar förlusterna av värme.

Vikentomater sprider matglädje genom sitt fokus på att få fram de bästa klimatcertifierade tomaterna, sina event med kockar, sociala medier, restaurangen och utformningen av butiken där tomater säljs som lösgodis. Deras växthus och restaurang fungerar som en nod för att samla lokala matentreprenörer.

Vikentomater är klimatcertifierade sedan 2018 och har också en IP Arbetsvillkor certifiering som en garant för att de är sjysta arbetsgivare.”

Har nått en viktig milstolpe

– Det är väldigt kul att få det här priset. Att vinna Årets klimatbonde är ett kvitto på att vi har nått en viktig milstolpe i vår strävan efter att bli så hållbara som möjligt. Vi vill sprida matglädje och det här är ju också ett sätt att göra det, säger Susanne och Mats Olofsson som driver Vikentomater.

Medan diskussionerna kring vilken mat som är mest klimatsmart pågår så jobbar bonden, oftast i det tysta, enträget vidare för att hela tiden förbättras. Det vill Svenskt Sigill Klimatcertifierad ändra på genom priset Årets klimatbonde.

Svenskt Sigill Klimatcertifierad är en märkning för mat och blommor producerade i Sverige med lägre klimatpåverkan.

Aktuellt

ANNONS ▼
Fler artiklar