Dodge Ram Trucks TRX är den maffigaste och sannolikt snabbaste pickupen som serietillverkats. Den är en dröm för dem som inte vill ha eldrift utan hellre förlitar sig på traditionell teknik.
Trots den snabba elektrifieringen tillverkas det fortfarande arbetsfordon med förbränningsmotorer.
När den amerikanske biltillverkaren Dodge tog fram den senaste modellen av Ram Trucks TRX valde de att överdimensionera allt som gick att överdimensionera, och resultatet blev över förväntan.
Det här är en bil som innehåller allt en förare rimligen kan önska sig, och allt är förpackat i ett uppseendeväckande och tilltalande skal.
Under huven ruvar en mullrande kompressormatad 6,2-liters V8 på 702 hästkrafter och 881 Newtonmeter i vridmoment. Den kan skicka iväg det tre ton tunga ekipaget från 0 till 100 kilometer i timmen på 4,5 sekunder, vilket gör pickupen lika snabb som mer namnkunniga sportbilar.
Och mycket riktigt.
Motorn i TRX är densamma som i Dodges modeller Charger SRT Hellcat och Challenger SRT Hellcat.
Optimerar accelerationen
För att ytterligare förstärka fartupplevelsen finns en så kallad launchfunktion som optimerar accelerationen från stillastående.
Att erbjuda extrem prestanda i ett fordon som är byggt för att användas för krävande arbetsuppgifter är så klart helt onödigt, men fordonet hittar fortfarande en hel del köpare.
Även om TRX på pappret verkar vara en sportbil är den ytterst kompetent på terrängkörning. Det finns inte många pickuper som kan ta sig fram i lika oländig terräng som denna.
Markfrigången är 30 centimeter och det tillsammans med avancerade förarstödsystem och en smidig och urstark motor gör att det går att kliva över stock och sten utan problem.
Med tanke på prislappen kommer de flesta bilar sannolikt aldrig att köras i terräng, men för köparen är det ändå ett stort plus att möjligheten finns.
För vanlig körning finns det flera olika program som gör att bilen snabbt kan skifta karaktär från vass sportbil till en mjuk och sävlig glidare.
Tack vare den aktiva luftfjädringen justeras markfrigången automatiskt. Det är en fördel vid körning i högre hastigheter på motorväg, då bilen sänks för att minska luftmotståndet och bränsleförbrukningen. Det går även att manuellt justera markfrigången i fem steg.
Fordonet är godkänt för att dra släp på upp till 3500 kilo och lastkapaciteten är 700 kilo.
Tydlig instrumentering
Hytten bjuder på slösande utrymmen och förarmiljön har en riktigt bra och tydlig instrumentering, med bland annat en rejäl tolvtumskärm där det går att styra det mesta.
Till skillnad från många andra biltillverkare har Dodge inte placerat alla inställningar i de digitala menyerna, och det är en stor fördel eftersom det är enklare att sköta flera av funktionerna med vanliga vred och knappar.
Bilen rullar tyst och vill man få det ännu tystare i kupén kan man aktivera funktionen ”Active Noise Cancellation” som enligt Dodge ska minska ljudnivån i kupén till maximalt 57.6 dB.
Samtliga säten är försedda med både kylfläktar och rejält tilltagna värmeslingor. En mycket användbar funktion vintertid är att det går att fjärrstarta defrostern samt sätes- och rattvärmen, vilket höjer komforten för den som ofta kör korta sträckor och inte gillar att sätta sig på iskalla säten.
Bilens stora och uppenbara nackdel är det höga inköpspriset samt den extremt höga malusskatten.
Peter Fredriksson