Lantbruk

Egen glass bär verksamheten

Sänkdalens gård
2009 startade Tomas Gunnarsson och hans familj tillverkning av ekologisk glass.

Växtodling, 135 kor, men också produktion av 100 000 liter ekologisk glass per år. Livet på Sänkdalens Gård är inte riktigt som på vanliga lantbruk. ”Det har varit en tuff men kul och spännande resa”, säger glassfabrikant Tomas Gunnarsson.

Vikbolandet i slutet på november skapar kanske inte supersuget efter glass, även om den är naturligt och lokalt framställd.

Leran täcker vägarna. Det är dimmigt fuktigt och snön ligger som smältande mjukglass på omgivande fält.

– Var du tvungen att komma just nu?, undrar Tomas Gunnarsson, delvis på skämt och delvis på allvar.

Glasskiosken står övergiven med bostadshuset i bakgrunden. Ett helt garage tramptraktorer har semester nåt halvår till.

Samtidigt är det här en period av återhämtning efter en intensiv sommarsäsong. Utrustningen servas och gås igenom. En eller flera nya smaker inför sommaren 2023 ska tas fram.

– I februari kör vi igång för fullt igen. När glassäsongen startar ska frysarna vara så fulla att de knappt går att stänga.

Sänkdalens Gård har anor tillbaks till åtminstone 1860-talet. Sedan 1972 drivs gården ekologiskt, med i dagsläget 135 kor. 50 år senare känns kombinationen lantbruk och glassproduktion fullständigt kravmärkt naturlig, konstaterar Tomas.

Han och hustrun Nilla äger och driver gården tillsammans, med hjälp av deras barn.

Glassproduktionen startade 2009, när Tomas fick syn på en annons.

– Vi fastnade för tanken att förädla det vi producerade ända fram till konsument och då såg jag den där annonsen. Efter lite turer tog vi över en liten glassfabrik inne i Norrköping. Vi såg chansen att göra något mer av vår egna mjölk.

Någon tidigare erfarenhet av glasstillverkning hade inte familjen.

– En del fick vi förstås läsa på själva eller ta hjälp med, men det mesta var learning by doing.

Tidigare hade gården tillverkat rapsolja, baserad på egna odlingar. Men produktionen blev för krånglig och dyr och lades ner för några år sen.

Etablerat varumärke

Glasstillverkningen har gått bättre. Sänkdalens Glass har blivit ett etablerat varumärke med kunder över större delen av Sverige.

– Vi finns från Kiruna till Ystad och har en grossist i Stockholm som distribuerar åt oss i det området. Bland annat säljs vår glass på Rosendals Trädgård och Vasamuseet.

2011 till 2012 byggdes en helt ny glassfabrik i närheten av kostallet, där råvaran finns. Glassen är kravmärkt och ekologisk i linje med verksamheten på Sänkdalens Gård.

Efter 13 år är vinstmarginalen större på glassdelen än i lantbruket, säger Tomas Gunnarsson.

– Det är jätteroligt. Vi har byggt upp nåt från noll till en fungerande verksamhet.

Sänkdalens Glass har i dag en egen glassbil som åker ut till kunder i närområdet. Glass säljs året om i en gårdsbutik och sommartid även i en kiosk till besökare på gården.

Men resan hit har inte bara varit glassfest. Satsningen har kostat både kraft, tid och pengar. Tomas kallar det för ”10 tuffa år” innan utdelningen kom.

– Att bygga ett varumärke är både jobbigare och dyrare än vad man tror. Att hitta sin marknad och få upp volymen. Jag ska ärligt säga att jag inte skulle göra om den här resan i dag.

Glassens kvalitet är det viktigaste, säger Tomas.

– Man måste göra en bra produkt, annars blir det engångsköp. Den röda tråden i all vår tillverkning är naturliga ingredienser. Vi försöker att inte göra några konstigheter utan håller oss till det enkla och rena. Just nu har vi 21 egenutvecklade smaker.

Hur ser glassframtiden ut?

– Nu har vi äntligen nått den nivån att det rullar på bra och ger lite pengar. Vi utvecklar gärna verksamheten, men vi har inte brått.

Mjölk- och köttproduktion

Sänkdalens gård omfattar i dagsläget 380 hektar. Den ekologiska mjölkproduktionen kompletteras av den ekologiska köttproduktionen.

– De tjurkalvar som föds på gården föder vi upp som stutar.

Två nya mjölkrobotar installerades 2021.

– De två första robotarna sas vara de äldsta i drift i landet, när de byttes 20 år gamla, säger Tomas.

De odlade grödorna består till största delen av gräs, men också av vete, havre och åkerböna.

Glassfabriken omsätter årligen cirka 6 miljoner kronor och lantbruket cirka 11 miljoner kronor samma period. Hela verksamheten sysselsätter 10 personer.

glasstillverkning

Mellan 110 000 till 120 000 förpackningar med Sänkdalens Glass blir det per år.

 

I en gammal lekstuga på gården finns kontoret. Inne i värmen sitter Sofia Hagdahl, som har jobbat med marknadsföring och administration på Sänkdalens Gård i snart 10 år.

– Jag bor ju på Vikbolandet. Jag tycker det är härligt att ha nära till sitt arbete. Man känner sig hemma liksom och jobbet är kul och ganska varierande.

I andra änden av gårdsplanen, en bit bort, ligger det hus som Tomas har växt upp i. Här bor i dag hans båda föräldrar kvar. Pappan, Per-Gunnar Gunnarsson, hjälper ofta Tomas på hans gård.

– Men han är 88 så han jobbar inte heltid längre.

Vi hittar Per-Gunnar inne i verkstaden. Han berättar att Sänkdalens Gård ligger på gammal sjöbotten och har fått sitt namn från att vattennivån sänktes genom sprängning i början på 1900-talet.

– Det sägs att det var gott om gäddfiske på de här markerna. Det här var en pionjäranläggning när vi startade ekologisk odling 1972. Naturlig odling har alltid varit ett stort intresse för mig.

Per-Gunnars far, Gunnar Andersson, började med jordbruk på gården redan 1926.

Eftersom Tomas har tagit över verksamheten på Sänkdalens Gård kan Per-Gunnar ägna sig åt andra projekt.

– Jag har egna odlingar med potatis och självplock av jordgubbar och grönsaker. Jag tycker det är roligt att hålla på så länge kroppen hänger med.

Tre generationer på Sänkdalens Gård: Per-Gunnar, Ludvig och Tomas Gunnarsson.

 

Av Tomas fem barn jobbar fyra på gården. Edvin, 28, producerar företagets grafiska design, bland annat trycket till bägarna med Sänkdalens egna logotyp, skapad av Tomas dotter Julia.

Edvin har hunnit skapa sitt eget varumärke och utför även design- och tryckarbeten åt externa kunder, framför allt vintertid.

– Jag har alltid jobbat här på fritiden och nu har det blivit två år på heltid. På sommaren kör jag gårdens glassbil. Jag får vara kreativ och skapa och samtidigt jobba fysiskt. Helt perfekt. Och så är det kul att jobb med mina syskon, säger Edvin.

I verkstaden bygger brorsan Ludvig, 27, en ladugårdsdörr. På sommaren blir det mest växtodling tillsammans med pappan och lillebror Hilding.

– Sett över hela året är det ett väldigt varierande och roligt jobb.

Tomas Gunnarsson ler. Han har jobbat en hel dag i novembermörkret, men ser ljust på framtiden för gårdens verksamheter. Det finns mer att göra, säger han.

– Viktigast är att slussa in nästa generation i den här driften. De vill vara med och tar för sig mer och mer. Och sen vill jag utveckla gården som besöksmål så att fler ska kunna komma hit och ta del av vad vi gör.

 

Text och Foto: Eric Bengtsson