Lantbruk

Fördjupat samarbete mellan Sverige och Finland

Med avstamp på Åland den 21 mars fördjupar nu de finska och svenska hushållningssällskapen samarbetet kring försörjningsberedskapen.

Den 21 mars gick startskottet för ett fördjupat samarbete mellan hushållningssällskapen i Sverige och Finland under en heldagskonferens på Åland. På programmet stod diskussioner kring insatser som starkt kan bidra till bättre livsmedelsförsörjning och försörjningsberedskap.

Tillsammans har hushållningssällskapen i Sverige och Finland cirka 1700 medarbetare som möter 85–90 % av Sveriges och Finlands lantbrukare. De känner bönderna, gårdarna och marken. Hushållningssällskapen besitter den kunskap, de personalresurser och det unika nätverk som behövs för att förbättra ländernas respektive förutsättningar. Men det behövs också finansiering, en fråga som Dan Ericsson, statssekreterare på Landsbygds- och infrastrukturdepartementet i Sverige, tog med sig.

– Det är oerhört betydelsefullt med samsyn och samverkan i frågor som rör vår försörjningsberedskap och det här är ett välkommet initiativ. Finland och Sverige har mycket gemensamt och är på många sätt beroende av varandra. Vi har allt att vinna på att samarbeta kring dessa frågor, säger Dan Ericsson, som välkomnar förslag på åtgärder.

logo
Jenny Marcuson-Fors