Lantbruk

10 i topp investeringsplanerna för lantbruket

Vi har listat lantbrukarnas investeringsplaner utifrån Byggfaktas statistik. Foto: Peter Fredriksson

Intresset för vissa investeringar håller i sig, trots mindre pengar i plånboken. Enligt Byggfaktas Lantbruksinvest 2023 planerar flest lantbrukare och skogsägare att investera i solceller även i år. ATV klättrar från plats 10 till 3 på topplistan. Det är en investering som målgruppen inte är beredd att spara in på.

Lantbruksinvest från Byggfakta bygger på svar från över 6 000 lantbrukare och skogsbrukare. De har bland annat svarat på frågor som vilka bygg- och investeringsplaner de har.

1 240 av de svarande uppger att de ska måla om utvändigt jämfört med 1 261 i fjol, 471 ska byta portar/dörrar jämfört med 486 i fjol och 412 ska gjuta/lägga nytt golv jämfört med 478 i fjolårets undersökning.

Planerade byggåtgärder:

 1. Måla om utvändigt (1)
 2. Byta portar/dörrar (5)
 3. Gjuta/lägga golv (8)
 4. Lägga nytt tak (7)
 5. Byta fönster (4)
 6. Måla/tapetsera invändigt (2)
 7. Ny fasad trä (9)
 8. Bygga maskinhall/verkstad (3)
 9. Renovera badrum (6)
 10. Bygga altan

Planerade investeringar:

 1. Solvärme/solceller (1)
 2. Arbetskläder (2)
 3. ATV (10)
 4. Motor-/röjsåg (3)
 5. Jordbrukstraktor (6)
 6. Stängsel (5)
 7. Ved/flis (8)
 8. Jaktutrustning (7)
 9. Personbil (9)
 10. Skogsvagn

Av de svarande är det 694 som planerar för solceller/paneler jämfört med 655 i fjolårets mätning, 371 planerar att köpa arbetskläder jämfört med 393 i fjol och 270 har planer på att köpa en ATV jämfört med 269 i fjol.

– Det var väntat att solceller skulle toppa Lantbruksinvest även i år, något som även stämmer överens med andra undersökningar. Det ser vi även generellt i vår projektdatabas och vår kartläggning av villaägare och BRF, säger Peter Åhs, marknads- och affärsutvecklare på Byggfakta och fortsätter:

– Lite mer oväntat är att ATV klättrar från plats 10 i fjol till plats 3 i år bland planerade investeringar, så där finns affärsmöjligheter för de som säljer ATV till denna målgrupp.