Lantbruk

Bönder fick medalj av kungen

Stephan och Elisabeth Johansson flankeras av Jan Engman till vänster och till höger Louise Holmquist och Petrus Brandum.

Stephan och Elisabeth Johansson var två av de 20 mjölkbönder som fick ta emot guldmedalj av kungen på Kungliga Slottet i Stockholm den 27 mars.

LRF Mjölks guldmedaljer delades ut till mjölkbönder från hela Sverige för att de i minst 23 år har levererat mjölk av högsta kvalitet. Stephan och Elisabeth Johansson från Flarken i Västerbotten började som mjölkbönder på 1980-talet med bara 13 kor. Idag har de 125 kor i en lösdriftsladugård med mjölkrobot.

– Guldmedaljen kommer som en trevlig överraskning, säger Stephan Johansson. Jag trodde inte vi hade nått dit än.

Krisen i omvärlden med först pandemi och sedan krig har satt fokus på vikten av att ha en inhemsk livsmedelsproduktion. Stephan Johansson har alltid tyckt att det känts viktigt att producera mat och intresset har spillt över på sonen Mikael som sedan 2017 äger gården. De tror på framtiden.

– Vi har alltid tyckt att det är roligt att planera framåt och utveckla företaget. Det händer mycket i mjölkbranschen hela tiden. Vi var till exempel bland de första i norra Sverige att installera mjölkrobot. Den har gjort arbetet mindre slitsamt för kroppen och att vi har kunnat fortsätta jobba även på äldre dagar.

logo
Jenny Marcuson-Fors