Aktuellt

Ny podcast om köttets framtid

I podcasten 'Meat the four futures' dukas fyra olika framtidsscenarier upp. Foto: Glorcza, Getty Images

Podcasten Meat: the Four Futures utforskar fyra olika möjliga framtider för vår köttkonsumtion. Målet är att ge ett breddat perspektiv i den polariserade debatten om kött och att bana väg för informerade val.

– Vi täcker förstås inte allt i denna serie, men podden ger breda perspektiv och förutsättningar för mer välinformerade beslut. Vi hoppas att lyssnarna är nyfikna nog att följa oss genom hela serien, för en stor poäng är just att lyssna också på dem vars perspektiv man inte känner igen eller håller med om, säger Matthew Kessler, poddvärd och koordinator på SLU.

Meat: the Four Futures är ett vetenskapsbaserat samtal om köttkonsumtion och köttproduktion, producerad på engelska av TABLE, ett samarbete mellan de tre universiteten Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Oxfords universitet och Wageningens universitet i Nederländerna.
De fyra olika framtidsscenarier som utforskas är:

  • Efficient meat 2.0 – en framtid som effektiviserar dagens animaliska köttproduktion
  • Alternative ’meat’ – en framtid med alternativa proteinkällor såsom insekter och labb-odlat kött
  • Less meat – en framtid med betydligt mindre animaliskt kött
  • Plant-based ’no meat’ – en framtid helt utan animaliskt kött

– Jag hoppas verkligen att den här podden kommer att hjälpa människor att bättre förstå vilka åsikter de har och varför, samtidigt som de också kommer att förstå hur och varför andra människor ser på saker ur ett annat perspektiv, säger Tara Garnett, forskare vid Oxfords universitet. Hennes vetenskapliga rapport Gut Feelings and possible futures var en av inspirationskällorna till podcast-serien.

logo
Jenny Marcuson-Fors