Lantbruk

Populärt hos eleverna att prata med lantbrukare

Lantbrukare
Såhär ser det ut när en lantbrukare pratar med en skolklass i ett Farmer Time-samtal.

Över 100 lärare har anmält intresse för att få kontakt med en lantbrukare genom verktyget Farmer Time. Nu söker Hushållningssällskapet 100 lantbrukare som vill visa skolelever sin vardag.

Hushållningssällskapet har arbetat med Farmer Time sedan 2019, men vårterminen 2023 var antalet intresseanmälningar från lärare i Sverige rekordstort med över 100 ansökningar!

”Det är fantastiskt att så många lärare förstår och vill nyttja Farmer Time som pedagogiskt verktyg i skolan. Matproduktionen kopplar på ett enkelt sätt till alla ämnen i skolan”, säger Lisa Conrad, hållbarhetsrådgivare på Hushållningssällskapet Jämtland.

Farmer Time handlar om att ge barn och ungdomar möjlighet att ta del av arbetet på en gård och matproduktionen genom korta återkommande videosamtal med en lantbrukare, direkt från gården till klassrummet. Farmer Time bidrar till ökad förståelse om matens ursprung, hållbarhet och kunskap om vad som sker på gården under olika delar av året. Det ger också en inblick i ett yrke som allt färre har en naturlig relation till. 

Lantbrukare berättar om den spännande utveckling som sker inom lantbruket och svensk livsmedelsproduktion, de inspirerar till att studera och arbeta inom den gröna näringen i framtiden.

Utbytet går till så att en skolklass och en lantbrukare träffas var 4:e vecka under ett cirka 10-15 minuters videosamtal i ett års tid. Lantbrukaren tar med skolklassen till olika aktiviteter på gården, på fältet, i traktorn eller kanske på kontoret för att berätta och förklara vad som händer just där och då under olika delar av året.

Under samtalen har eleverna möjlighet att ställa frågor och diskutera sånt som är intressant. Läraren har möjlighet att koppla samtalen till läroplanen och ge elever verkliga exempel från gården att arbeta med i lärandet. Det kostar ingenting att delta. Hushållningssällskapet hjälper till att etablera och stödja samarbeten över hela landet.

Anmälan livsmedelsproducent

logo
Jenny Marcuson-Fors