Aktuellt

Polisen varnar för ny stöldvåg mot lantbrukare

Stöldvåg lantbruk
Jonas Nilsson på Äspängs Lantbruk visar platsen där tjuvarna brutit sig in.

Tidigare under året larmade polisen i Skaraborg om den stöldvåg som ägde rum under våren och sommaren. Då stals GPS-utrustning för miljontals kronor stals från lantbruk Skaraborg. Nu uttrycker polisen oro för en ny potentiell stöldvåg mot lantbrukare i Skaraborg.

Under våren och sommaren larmade polisen i Skaraborg om ett ökat antal stölder av GPS-utrustning från lantbrukare. Nu varnar polisen för att en ny stöldvåg, där annan dyr utrustning är måltavlan, kan vara på intåg. I början av oktober har jordbruksanläggningar i Töreboda med omnejd fått oönskat besök och blivit av med värdefull utrustning. Närmare bestämt vattenhaltsmätare.

Nya måltavlor

– Natten mellan 4-5 oktober stals två stycken vattenhaltsmätare till ett värde om cirka 90 000 från en gård i Töreboda. Det är första gången vi ser en stöld av det här slaget men tror tyvärr inte att det kommer vara sista gången. Det är väldigt tydligt att tjuvarna är pålästa. De vet vad som är värdefullt, var de ska leta och när de ska slå till. Vår oro är att vi kommer se en upptrappning av stölder där vattenhaltsmätare och annan dyr utrusning är måltavlan, säger Anders Johansson, Polisen Skaraborg.

Ett bakslag efter ett tufft år

Det svenska lantbruket är efter ett år med osäkert väder redan i ett pressat läge och stölder försvårar ytterligare. Jonas Nilsson på Äspängs Lantbruk, som blev av med vattenhaltsmätarna, uttrycker en viss frustration.

– Tanken att någon ens skulle vilja stjäla vattenhaltsmätare hade aldrig slagit oss. Även om det bara är materiella ting och vi klarar oss utan mätarna är det såklart trist när något sådant här händer, särskilt efter ett år med torka, regn och sämre skördar. Det visar att man aldrig kan vara försiktig nog, vilket både jag och branschkollegor får försöka ta lärdom av, säger Jonas Nilsson, Äspängs Lantbruk.

Uppmanar till extra vaksamhet

Fler gårdar i närområdet till Jonas och Äspängs Lantbruk har också haft påhälsning av i närtid. Polisen uppmanar nu allmänheten att vara uppmärksamma på och tipsa om misstänkta bilar och andra iakttagelser.

– Håll koll på bilar som rör sig i området och som du inte känner igen. Skriv ner plats, tidpunkt, registreringsnummer, utseende på bilen eller fotografera med mobilkameran om du har möjlighet. Tipsa sedan polisen via polisen.se och vår tipssida eller genom att ringa 11414, säger Anders Johansson, Polisen Skaraborg.