Jordbruk

Rödbetssalladen till jul är räddad

Rödbetsupptagning
Rödbetsupptagning på Vallbys gård i Hogrän.

Det är skördesäsong och full aktivitet hos de potatis- och rödbetsgårdar på Gotland som levererar till Foodmark och det som ska bli Rydbergs potatis- och rödbetssallad. Potatisen ska räcka ett helt år och rödbetssalladen har sin försäljningstopp under julen.

Potatisen skördas och fraktas direkt till Foodmarks fabrik i Klintehamn där de sorteras och förvaras i ett mörkt och svalt lager med den optimala lagringstemperaturen på +4°C. Årets skörd av 5 000 ton potatis har redan börjat användas i Rydbergs sallader och beräknas räcka fram till 2024 års skörd.

Rödbetorna, vars skörd på cirka 16 00 ton påbörjas något senare på hösten, transporteras precis som potatisen direkt från odling till fabriken. Rödbetorna sorteras, kokas och läggs in i ättikslag innan de lagras, för att till sist blandas i Rydbergs klassiska rödbetssallad som snart kommer att avnjutas på julbord runt om i landet.

Foodmark har idag odlingskontrakt med elva potatisodlare och fyra rödbetsodlare på Gotland, varav flertalet har haft avtal med Foodmark i mer än tio år. Många har beklagat sig över sommarens väder, men för potatisodlingen var det bra.

– Vädret har i det närmaste varit optimalt under juli och augusti. En temperatur som inte överstiger 20 grader samt regn med jämna mellanrum uppskattas verkligen av potatisen. Om sedan skörden kan ske i septembersol som i år så finns goda förutsättningar att undvika rötor och mekaniska skador. Detsamma gäller rödbetorna – det viktiga regnet efter sådden hjälpte verkligen etableringen och därefter har det varit gynnsamt under sommaren som helhet och i synnerhet i augusti, säger Mats-Ola Jesperson, odlingsansvarig på Foodmark.

Till både Rydbergs potatissallader och rödbetssallader används avlånga sorter av huvudråvaran – delikatesspotatisen Anna-Belle och rödbetan Forono. Det finns flera fördelar med just dessa sorter i jämförelse med den runda, enligt Foodmark. Framför allt blir skörden avsevärt högre och den avlånga formen lämpar sig bra till både tärnade, strimlade och skivade former, vilket underlättar i produktion och därmed minimerar produktsvinn.

Källa och foto: Foodmark