Övrigt

Kossornas lyxhotell

1

Kravbonden Urban Holmkvist valde att satsa fullt ut. Förra året i augusti startade bygget av en ny ladugård. Nu tio miljoner kronor och nio månader senare står hans nya och moderna bygge färdig att tas i bruk hemma på Långby Gård i Näsviken, Hälsingland.

I augusti förra året togs det första spadtaget. Nu står den nya ladugården klar att tas i bruk. Vi befinner oss i Långby utanför Näsviken, Hudiksvalls­ kommun, en idyllisk jordbruksmiljö. Bonden Urban Holmkvist tar emot på Långby Gård.

Den nya ladugården är ett toppmodernt bygge på 1.300 kvadratmeter. Det är inte mycket som påminner­ om dåtidens ladugårdar. Det trånga och mörka är ersatt med ljusa och rymliga utrymmen. Betonggolven är utbytta mot gummispalter. Den moderna kossan lever i en helt annan värld än tidigare.
Limträbalkarna i taket är en av flera detaljer som man direkt fäster blickarna på. Enorma takstolar och pelare håller upp hela bygget. Företaget Martinssons i Bygdsiljum är det som tillverkat och levererat.

Anlitat underentreprenörer själv
Abetong har varit byggherre och det är också de som tillverkat väggarna, stommen till ladugården. Bygg­ansvarig på plats har SMI-Bygg varit. De har utfört allt från ställningsbygge till kakelarbete.
Några underentreprenörer har Urban Holmkvist själv anlitat. På elsidan valde han en lokal firma, ­Sörens El från Hudiksvall. Det lokala har på sätt och vis präglat hela projektet. Enångers Plåt, Råsjö Kross och Mårten Hermansson Entreprenad är lokala företag som varit med i byggprocessen.
Urban driver ett kravjordbruk och i den andan har också den nya ladugården byggts. Korna strövar fritt omkring såväl utom- som inomhus. Idag har han totalt­ 42 mjölkande djur, men inom kort ska det finnas­ 75 stycken.

”Ställs helt andra krav”
Runt tio miljoner kronor har bygget kostat. Mycket pengar kan tyckas, men det var ett enkelt val trots allt, menar Urban.
–  När man driver den här typen av jordbruk ställs helt andra krav och skulle jag fortsätta så fanns det egentligen inget annat val än att satsa på en ny ladugård. Och det känns helt rätt nu tycker jag, säger han.
Vid mjölkning går korna själva fram till mjölk­roboten som smidigt och lätt fixar jobbet. Den är igång dygnet runt och redo att ta emot korna när som helst. Roboten kostar cirka 1,5 miljoner kronor ny och tillverkas av Delaval AB.
Mjölkningen går till så att korna går igenom smartgate som den kallas, och den läser av information om kon har tillstånd att mjölkas eller inte. Är det okej släpps den in till roboten och där tvättas först spenarna­ och sedan blir det mjölkning. Har kon nyss varit där så kommer den inte igenom smartgate utan leds ut i ladugården igen. Minst sex, sju timmar ska det gå mellan mjölkningarna.

Täcker med kanalplast
För att skapa en ljus och behaglig miljö har Urban valt att täcka gavlar och kortsidor med genomskinlig kanalplast. Det släpper igenom dagsljuset och lyser upp hela ladugården.
Ventilationen är automatisk, så kallad självdrags­ventilation eller naturlig ventilation. Det är luckor i taknocken som öppnas och stängs olika mycket ­beroende på väder och vind. Samtidigt öppnas också luckor på långsidorna. Systemet är en produkt från Uno Borgstrand AB i Malmö som är specialiserad på just stallventilation. Det är som synes en hel del som skiljer sig från de gamla ladugårdarna. Ytterligare ett exempel på det är att korna inte har några bestämda platser, nu finns det något som kallas för liggsängar. I varje bås finns en sorts gummimadrasser där korna kan slå sig till ro när det så att säga passar. Och från taket hänger en ”ryggkliare”. En roterande borste som säkert kommer att göra gott för de inneboende. Det är lite av ett lyxhotell, menar Urban.

Kornas lyxhotell med silverfat
–  De ligger på gummimadrasser och äter på silverfat. Det är viktigt att djuren mår och har det bra, säger han.
Silverfaten han syftar på är den spegelblanka plåt som går efter golvet genom hela byggnaden och där födan läggs ut.
Det gamla stuket finns dock fortfarande kvar. Flera byggnader och annat runt omkring påminner om jordbruk som det såg ut då det begav sig. Men det är andra tider nu, jordbruket är inget undantag. Det är den nya ladugården på Långby Gård ett tydligt bevis på.

Fakta

  • Byggstart: Augusti 2009.
  • Färdigt: Maj 2010.
  • Kostnad: ca 10 milj kr.
  • Yta: 1 300 m2.
  • Byggherre: Abetong.
  • Beställare: Urban Holmkvist.
  • Övrigt: Mjölkroboten kostar ca 1,5 milj kr som ny. Varannan dag hämtas mjölk från gården. Mjölktanken i ladugården rymmer 5.000 l.

Text: Ove Hansen Foto: Annika Rådlund

Mjölkrobot och inredning

Mjölkrobot och inredning

Plåtarbete

Plåtarbete

Limträbalkar

Limträbalkar

Schakt- och grävarbete

Schakt- och grävarbete

Betongarbete

Betongarbete

Elektriker

Elektriker

Snickeri- & kakelarbete samt ställningsbygge

Snickeri- & kakelarbete samt ställningsbygge

Ventilation

Ventilation