ÄLSKAR DU OCKSÅ LIVET PÅ LANDET?

I så fall är tidningen Allt Om Gården till för dig. Vi försöker mixa och blanda artiklar som berör ditt eller grannens liv på olika sätt. Det kan handla om affärsidén som gör att du kan säga upp dig från jobbet i stan, tips och inspiration från andra lantisar, jakt och fiske, husdjur, hästar och lantdjur, tester av bilar, fyrhjulingar, motorsågar och en massa andra saker som kan behövas för att sköta gården eller ta sig till affären, lite nyheter och så gårdsreportage så klart.
Vi försöker få med allt, även om det nästan är omöjligt. Kolla in tidningen så får du se!

Världens största såmaskin presenteras

Väderstad Seed Hawk presenterade nyligen världens största såmaskin på utställningen Farm Progress Show i Kanada. Carten för utsäde och gödning rymmer hela 46 kubikmeter, väger 15 ton tom och har en längd på över 15 meter. Vikten fördelas på fyra band för att minimera markpackningen.
-Den stora carten på 46 kubikmeter minimerar tidsåtgången för påfyllnad och ökar på så sätt effektiviteten. Trots sin enorma storlek tar en fyllning endast 15 minuter, då är både utsäde och gödning inräknat, säger Gustav Nilsson ansvarig för Seed Hawk på Väderstad.
Carten är indelad i fyra fack i varierande storlekar; 10 500 liter, 16 800 liter, 16 800 liter och 1400 liter. Normalt läggs vete i behållaren för 10 500 liter och gödning i de båda större behållarna.
– Oss veterligen är detta den största carten på marknaden just nu. Tillsammans med en 25 meter bred direktsåmaskin är det möjligt att så upp till 61 hektar per fyllning. Detta är baserat på en utsädesmängd på 120 kilo per hektar och en gödningsmängd på 300 kilo per hektar, säger en av Seed Hawks grundare Brian Dean.
Fältförsök som Väderstad Seed Hawk har genomfört visar att direktsådd kan ge lika höga skördar som vid konventionell bearbetning.  Andelen som direktsås är relativt liten i Sverige, men i Australien till exempel är det mest förekommande etableringsmetoden då nederbörden är mycket begränsad.
-När det gäller Seed Hawk 1300 tror vi på störst efterfrågan från marknader som Ryssland, Kanada, USA och Australien, säger Gustav Nilsson.

www.vaderstad.com

Taggar: ,