Fårbondens bästa vän

Fårbondens bästa vän

Att använda sig av vallhundar inom lantbruket gör att djurhanteringen går som en dans. Vi var med när Kjell ­Andersson i Vallsta flyttade 250 tackor och lamm från en hage till en annan med hjälp av hundarna Meg och Mac. Det tog fem minuter och var en fröjd att se.

Svenska Vallhundsklubben vill öka intresset för vallhundar inom lantbruket. Enligt LRF finns cirka ­8 000 fårbesättningar i landet och allt fler skaffar får på sin gård. Men att ha vallhundar till hjälp är inte så vanligt. Många tror att det krävs för mycket arbete och andra har inte ens tänkt tanken.

– Det finns inte en chans att jag skulle klara av 130 tackor och 200 lamm utan vallhundar. De kan samla ihop alla djur åt mig på en yta av tio hektar inom ett par minuter. Den tid jag har lagt ner på träning har jag igen i flera år framöver. Dessutom sparar jag in personalkostnader och krångel med att bygga stängsel och sådant, säger Kjell Andersson.

Han ska precis till att flytta 250 tackor och lamm från en hage till en annan. Hundarna Meg och Mac hoppar vant upp i flaket på fyrhjulingen och ser förväntansfulla ut.

Border collie är den vanligaste vallhunden.

Border collie är den vanligaste vallhunden.

– Att valla får är det bästa de vet, det är belöning nog, så de behöver ingen extra motivation för att jobba. Skulle en vallhund få välja mellan godis, en löptik och en skock får så springer den direkt till fåren, säger Kjell och skrattar.

Kommandon och visslingar
När vi kommer fram till hagen är de ivriga att sätta igång. Kjell Andersson ger rappa kommandon och visslingar för att få Meg och Mack att springa åt varsitt håll för att fösa ihop flocken. Hundarna har olika kommandon för att de ska veta vem Kjell syftar på.

– Den ena lystrar till ’come by’ och ’away’ och den andra ’förbi’ och ’iväg’, som jag använder för höger och vänster. Min ungtik som är sju månader får orden ’höger’ och ’vänster’ när det är dags för henne att börja på allvar.

Det första året handlar det mest om grundläggande vett och etikett. En bra vallhund är stark, orädd och samarbetsvillig. Som ägare gäller det att vara bestämd och tydlig med vad som gäller.

Samspelet mellan vallhund och får bottnar i trygg respekt, inte tvång.

Samspelet mellan vallhund och får bottnar i trygg respekt, inte tvång.

– Om du inte säger ifrån skulle hunden försöka valla allt och alla den kommer över. Du märker snabbt om en hund har goda vallegenskaper. Att man har fått tag på en sämre förmåga är svårare att upptäcka, man kanske tror att vissa olater ska försvinna, säger Kjell Andersson.

Tävlat lite
Meg är liten och vass. Kjell har tävlat lite med henne tidigare men säger att hon stressar upp sig lite för mycket på tävlingar. Treåriga Mac blir det nog en bra vallhund av, tror Kjell. Båda hundarna visar verkligen upp sina färdigheter när de föser ihop fåren. En tacka trilskas och går till attack för att skydda sina två lamm. Kjell skickar en av hundarna till att hindra resten av flocken från att ge sig ut på vägen medan den andra hunden spänner blicken i tackan och tillslut får henne att ansluta sig till de andra.

Lär sig av hunden
Fårskocken viker inte en tum från vägen och leds snabbt in i den nya hagen. Kjell Andersson har många beten i byn och grannarna brukar fråga hur det kommer sig att inte fåren viker av från vägen och springer in i deras trädgårdar.

– De har lärt sig att hunden är där direkt om de skulle försöka smita. Dessutom förknippar djuren vallhunden med nytt bete. Det är ett samspel som bottnar i trygg respekt, inte tvång.

Kjell Andersson har vuxit upp med vallhundar och när han arbetade som avbytare lånade han föräldrarnas border collie när korna trilskades. Sedan skaffade han hund själv och ett par får för att träna med. Sedan har det blivit mer och mer får.

Hunden spänner blicken i tackan och får henne att ansluta sig till de andra.

Hunden spänner blicken i tackan och får henne att ansluta sig till de andra.

– Det går utmärkt att valla nötkreatur, men det kräver en tuff hund och tar mer tid i början. Det är vanligare söderut. Jag vet en bonde i Hallandstrakten med lösdrift som kunde ropa till sin hund att ta fram sju kor till mjölkningen. Om hunden kom med sex stycken ropade han bara ”en till” och hunden stack och hämtade en till, skrattar Kjell.

Vallhundar är till stor hjälp vilka djur det än handlar om.

– Ringer du till en bonde och säger att hans kvigor har smitit får han dra ihop alla grannar och jaga i en halvtimme om han inte har hundar, då skulle han bara säga ”Jaha, jag ska bara dricka upp kaffet först”.

Tränad hund för nybörjare

Att använda sig av vallhundar inom lantbruket gör att djurhanteringen går som en dans.

Att använda sig av vallhundar inom lantbruket gör att djurhanteringen går som en dans.

Eva Hallberg, som bor i Undersvik, är aktiv i Svenska Vallhundsklubben och har tre Border Collies, men hon har bara sommarfår numera. Hon råder nybörjaren att skaffa en tränad hund och sedan lära sig att använda sin hund.

– En border collie är som gjord för vallning, men det är förstås enklast att bara lära sig själv i början och inte hunden också. Vi som har blivit lite nördiga älskar förstås att träna upp egenavlade hundar och tävla, säger hon.

Svenska Vallhundsklubben har cirka 2 000 medlemmar och Eva Hallberg hoppas förstås på en ökning. Det är border collie som är den vanligaste vallhunden, men working kelpie funkar också. Eva Hallberg avråder från andra raser. De har inte blivit avlade på sina vallegenskaper.

– En border collievalp får bara registreras i SKK:s vallhundsregister om båda föräldrarna avlagt ett giltigt vallhundsprov. Det är ett sätt att bevara rasen som vallhund, avslutar Eva Hallberg.

Text: Jenny Marcuson
Foto: Christian Johnson

Läs också

Otroligt lydig hund

Otroligt lydig hund

Kan den här hunden möjligtvis första människans ord in i minsta detalj?

Stabil hund

Stabil hund

Den stabila Border Collien, Jumpy, visar i detta klipp ett gäng imponerande tricks.

Aktuellt

ANNONS ▼
Fler artiklar