ÄLSKAR DU OCKSÅ LIVET PÅ LANDET?

I så fall är tidningen Allt Om Gården till för dig. Vi försöker mixa och blanda artiklar som berör ditt eller grannens liv på olika sätt. Det kan handla om affärsidén som gör att du kan säga upp dig från jobbet i stan, tips och inspiration från andra lantisar, jakt och fiske, husdjur, hästar och lantdjur, tester av bilar, fyrhjulingar, motorsågar och en massa andra saker som kan behövas för att sköta gården eller ta sig till affären, lite nyheter och så gårdsreportage så klart.
Vi försöker få med allt, även om det nästan är omöjligt. Kolla in tidningen så får du se!

Janpers Lantbruk utökar

Så här kommer det att se ut när nybygget är inrett och klart.

Så här kommer det att se ut när nybygget är inrett och klart.

Bygger ytterligare en ladugård och blir största mjölkgården i Dalarna. Allt sedan 1600-talet har Janpers gård i Stora Skedvi funnits i ­släkten. Bröderna Fredrik och Rickard Janpers för traditionen ­vidare. För åtta år sedan byggdes ny ladugård, nu är det dags igen. Med det senaste bygget blir gården största mjölkgården i Dalarna.

Nu byggs det igen, på Janpers gård i ­Stora Skedvi, i Säters kommun, Dalarna. Släktgården som funnits och brukats sedan 1620. Det var då Svedjefinnarna kom till trakten och slog sig ner, och på den vägen är det.
Det är Leif Johansson som möter upp på den stora gårdsplanen. Och det är han som berättar släkthistorien.

Här har hans far och han själv jobbat och slitit, precis som många andra i släktledet gjort i århundraden. Han är numera delägare i familjeföretaget Janpers Lantbruk AB, fortfarande med på ett hörn som han själv uttrycker det, tillsammans med sina söner ­Fredrik och Rickard Janpers. Företaget har fyra anställda, utöver ägartrion. Det är en ny generation bönder, med sönerna vid rodret, som ska axla manteln och föra den gamla anrika gården in i framtiden.

Bröderna ­Fredrik, till vänster, och ­Rickard Janpers för ­traditionen ­vidare på den gamla ­släktgården.

Bröderna ­Fredrik, till vänster, och ­Rickard Janpers för ­traditionen ­vidare på den gamla ­släktgården.

Fördubblad yta
Och som sagt, det byggs för fullt. En andra omgång som innebär att ytan fördubblas. Så sent som 2002 stod etapp ett färdig. En ladugård med plats för 200 mjölkkor. En byggnad på cirka 2000 kvadratmeter handlade det om då, precis som nu. Att bröderna Janpers har för avsikt att föra lantbrukstraditionen vidare råder det ingen som helst tvekan om. Fredrik är 38 år och Rickard 30, och det faktum att de båda är relativt unga gör också sitt till när det handlar om att våga satsa menar de båda.
– Vi är ju uppvuxna här på gården och är väldigt intresserade av det här jobbet, det är det här vi vill syssla med helt enkelt. Ska vi kunna leva på detta så måste gården hela tiden utvecklas, så nybygget är ett naturligt steg för oss, säger Rickard Janpers.

Investeringar för 20 miljoner
Etapp ett kostade i runda slängar tio miljoner ­kronor. Det pågående bygget hamnar på ungefär samma kronantal. Den här gången handlar det enbart om en ladugård med tillhörande sluss att jämföra med förra gången då man även byggde personalutrymme och en del andra utrymmen, plus att det ­investerades i en mjölkningskarusell. Vid förra bygget gjorde ­grabbarna också en hel del arbeten själva, bland annat alla gjutningar, vilket avspeglade sig på slutnotan.
– Utan allt egenarbete hade bygget blivit fyra till fem miljoner dyrare, så det var bra att vi kunde hålla kostnaderna nere på det sättet. Men det var mycket jobb och exempelvis det där med gjutning, det bestämde vi att det gör vi inte en gång till, säger Rickard Janpers.
Nu har man med varm hand överlåtit allt vad ­byggande heter till andra. Sidskogen Bygg och ­Anläggning är på plats och jobbar för fullt. Själva byggnaden har kommit i olika sektioner och dessa monterats på plats. Abetong är det som levererat, precis som vid förra bygget.
– Vi har haft ett jättebra samarbete med Abetong, så det var givet att anlita dem igen, säger Fredrik ­Janpers.
Det byggs en sluss mellan de två ladugårdarna och genom den kommer korna från den nya delen att ledas in till mjölkningskarusellen när det är dags för mjölkning. 22 djur får plats på karusellen samtidigt och i mitten av den finns en person som sätter dit spenkopparna. Sedan går det runt i sakta mak. Spenkopparna släpper automatiskt när mjölkningen är klar och så kliver korna av karusellen.

Vid förra ladugårdsbygget investerades det i en mjölkningskarusell. Den täcker behovet även efter det nya bygget.

Vid förra ladugårdsbygget investerades det i en mjölkningskarusell. Den täcker behovet även efter det nya bygget.

Effektiv mjölkningskarusell
– Vi är väldigt nöjda med mjölkningskarusellen. Det är väldigt smidigt och lättarbetat. Vi snittar väl drygt 70 mjölkningar per timme just nu, säger Fredrik Janpers.
I den nya delen kommer dräktiga kvigor och sinkor att husera på en halva och mjölkkor på den andra. Total handlar det om 300 mjölkkor som ska ha sitt boende i de båda ladugårdsbyggnaderna. Men målet är att öka djurbesättningen upp till 400 inom några år. Det är absolut möjligt tror bröderna, samtidigt menar de att det inte brådskar.
– Det är klart att vi vill fortsätta utveckla ­företaget. Men samtidigt måste vi känna att vi kan hantera ­allting på ett bra sätt också, säger Rickard Janpers.
För tillfället nyttjar man 355 hektar mark varav ­ungefär hälften är eget, övrig mark arrenderar man. Med fler djur krävs ytterligare mark och det är inte helt enkelt att hitta menar Rikard Janpers. Sådana saker måste också tas med i beräkningarna när det pratas fler djur. Men något jätteproblem tror han inte att det ska vara.
Byggandet går vidare i rask takt. Det finns dock en del detaljer kvar att fixa till. Gavlar och övre delen på långsidorna ska kläs med så kallad kanalplast. Även taknocken får samma material. Med det får byggnaden ett bra ljusinsläpp. Isolering, färdigställande av slussen och en del annat smått och gott återstår, plus givetvis inredningen i ladugården.
– Efter det här ska vi hämta andan lite, men sedan är det bara att köra på igen, vi ska fortsätta att expandera, säger Rickard Janpers.
Bygget påbörjades i mitten av augusti förra året och fram mot vårkanten ska allt vara klart. Då kommer ­Janpers gård att vara största mjölkgården i Dalarna.

Fakta, Janpers Lantbruk AB
Byggstart: Mitten av augusti 2010.
Kostnad: Cirka 10 miljoner kronor.
Byggentreprenör: Abetong.
Byggare: Sidskogen Bygg & Anläggning.
Färdigt: Våren 2011.
Total byggyta: Cirka 2 000 m2.
Övrigt: Produktionen av mjölk beräknas öka från 2 miljoner kilo till cirka 2,7-2,8 miljoner kilo per år.

Text & Foto: Ove Hansen

Plansilo, behållare, spaltupplag, spalt, aconsoft, väggelement, planlager och allt byggmaterial.

Plansilo, behållare, spaltupplag, spalt, aconsoft, väggelement, planlager och allt byggmaterial.

Mjölkningskarusell

Mjölkningskarusell

Stallinredning

Stallinredning

Allt inom bygg och anläggning

Allt inom bygg och anläggning

Leverantör av gödselpump

Leverantör av gödselpump

Leverantör av stor TUNA i öppna gödselgångar.

Leverantör av stor TUNA i öppna gödselgångar.

Taggar: