ÄLSKAR DU OCKSÅ LIVET PÅ LANDET?

I så fall är tidningen Allt Om Gården till för dig. Vi försöker mixa och blanda artiklar som berör ditt eller grannens liv på olika sätt. Det kan handla om affärsidén som gör att du kan säga upp dig från jobbet i stan, tips och inspiration från andra lantisar, jakt och fiske, husdjur, hästar och lantdjur, tester av bilar, fyrhjulingar, motorsågar och en massa andra saker som kan behövas för att sköta gården eller ta sig till affären, lite nyheter och så gårdsreportage så klart.
Vi försöker få med allt, även om det nästan är omöjligt. Kolla in tidningen så får du se!

Modernisering i Vargnäs

Längst till höger syns den nya utbyggnad som gjorts. Med den har Varima Bonderi utökat till 150 liggbås.

Längst till höger syns den nya utbyggnad som gjorts. Med den har Varima Bonderi utökat till 150 liggbås.

Varima Bonderi bygger nytt och utökar verksamheten.

Varima Bonderi, en förkortning av ortsnamnen Vargnäs och Lima, heter företaget som Lars Backlund och Svante Gustafsson äger. De driver ett lantbruk som funnits på samma plats sedan slutet av 1800-talet. Lars Backlunds far köpte gården 1941 och i mitten av 1970-talet tog Lars över verksamheten. Bara några år efter det så byggdes ladugården ut, det var då som satsningen började kan man säga.
Och sedan rullade det på, fram till 1991 när det var dags för nästa utbyggnad. Då bereddes plats för 90 mjölkkor.

Efter det var det lugnt vad gäller byggande ett bra tag. I nästan 20 år närmare bestämt. För i maj förra året började det höras hammarslag igen på gården.
– Vi skruvar upp verksamheten ytterligare lite och nu har vi byggt ut så vi har totalt 150 liggbås, säger Lars Backlund.

Lars Backlund är f­ortfarande med och driver verksam­heten på gården han tog över efter sin far i mitten på 1970-talet.

Lars Backlund är f­ortfarande med och driver verksam­heten på gården han tog över efter sin far i mitten på 1970-talet.

Mjölkrobotar är nyheten
Samtidigt har också den gamla ladugårdsdelen byggts om, där ska kalvarna ha sitt tillhåll. Sammanlagt finns idag drygt 100 mjölkkor, fler är på gång, som numera har ett modernt boende med allt vad det innebär. Den stora förändringen är att två mjölkrobotar från DeLaval installerats. Tidigare var det mjölkgrop som gällde men nu har alltså mjölkningsprocessen på gården tagit ett steg ytterligare i utvecklingen. Med robotarna blir det ett helt annat arbetssätt, numera är det mera övervakning som gäller. Trots en del små problem, som alltid följer med, så fungerar robotmjölkningen bra.
– I början av februari i år så körde vi igång mjölkningen med robotarna. Det tar ett tag att vänja sig vid det nya, att få in rutinerna, det är mycket som ska läras in. Det går nog lättare för korna att lära sig än det gör för oss, säger Svante Gustafsson.

Stigande mjölkpris gav investeringsvilja
Tillbyggnaden som gjorts har en yta på 30×16 meter, totalt är hela byggnaden 30×60 meter. Bygget ser inte mycket ut för världen från utsidan men är gott och väl tillräckligt för Varimas Bonderi och deras satsning in i framtiden. Och det var aldrig något tal om annat än att satsa på en om- och tillbyggnad. En stor bidragande orsak till det var att avräkningspriset på mjölk vände uppåt. Milko höjde priset på landskapsmjölk med en krona för att oavkortat gå till Milkos 728 mjölkbönder. Närproducerad mjölk var något som konsumenterna var och är beredda att betala lite extra för, till glädje för alla mjölkbönder.
– Det handlar ju om att vinna eller försvinna. Vi vill ju hålla på med detta och då måste man våga satsa också och det blev ju möjligt bland annat genom landskapsmjölken, säger Svante Gustafsson.

Korna köar till mjölkrobotarna och de verkar ta nymodigheterna med ro.

Korna köar till mjölkrobotarna och de verkar ta nymodigheterna med ro.

När allt är inkört klart hoppas man ha en kapacitet på 70 kor per robot och cirka 2 300 liter mjölk per dygn, i alla fall är det ditåt man siktar. Men i ­dagsläget handlar det som sagt mest åt att se till så det nya fungerar tillfredställande och inkörsperioden får ta den tid den tar.

Skillnad jämfört med tidigare
Lars Backlund har varit bonde i massor av år och han har sett en utveckling som han från början inte trodde var möjlig. Dåtidens arbete som bonde är långt ifrån hur det ser ut idag.
– Det är en väldig skillnad mot förr. Nu slipper man ju kliva upp klockan fyra på morgonen för att mjölka, 365 dagar om året. Men det som är detsamma är att vi fortfarande måste ta väl hand om djuren och med den moderna utrustningen så får vi mer tid till det numera, säger Lars Backlund.
Utbyggnaden kostnadsberäknades till 8,5 miljoner kronor. Med investeringsbidrag från Länsstyrelsen och Jordbruksverket så kunde planerna förverkligas. I bidrag handlar det om 40 procent upp till fem miljoner plus 30 procent upp till 7,5 miljoner, som är taket. Allt över det får bekostas på egen hand.

Byggprocessen har varit både upp och ner. Den stränga vinterkylan i kombination med ett idogt snöande ställde till en hel del problem. Men nu är det i det närmaste klart. Det återstår en del smådetaljer, eller jobb finns det gott om, som Svante Gustafsson uttrycker det. För kornas del så är det klappat och klart i alla fall, de börjar sakta men säkert att vänja sig vid moderniteterna som dykt upp. De såg i alla fall ut att ta det hela med ro medan de köade till mjölkrobotarna.

Fakta, Varima Bonderi

  • Ägare: Lars Backlund och Svante Gustafsson
  • Total investering: Cirka 8,5 miljoner kronor
  • Byggyta (tillbyggnad): 30×16 meter
  • Totalt antal liggbås: 150
  • Antal ungdjursplatser: 75
  • Antal kalvplatser: 40
  • Antal mjölkkor: drygt 100
  • Antal mjölkrobotar: 2

Text & Foto: Ove Hansen