Är du Årets Klimatbonde?

Är du Årets Klimatbonde?

En riktig höjdarjury utser vinnaren i tävlingen som arrangeras av Svenskt Sigill Klimatcertifierad. Juryn består av: Paul Svensson TV-kock med hållbarhetsfokus, Helena Allard, hållbarhetschef för Svenskt Sigill, Ulf Sonesson forskningschef på RISE och Anna Richert Världsnaturfonden WWF.

Klimatfrågan är en av de viktigaste miljöfrågorna men i diskussionen om vilken mat som är bäst ur klimatsynpunkt, glöms bonden ibland bort. Genom de förändringar som gjorts och som fortfarande görs har svensk primärproduktionen blivit världsledande. Det vill vi på Svenskt Sigill uppmärksamma. Är du den bästa av de bästa? Anmäl dig till priset Årets klimatbonde!

Svenskt Sigill Klimatcertifierad vill lyfta de goda exemplen och bidra till en hållbarare och mer klimatsmart värld.

Kriterier för Årets Klimatbonde:

  • Du är en primärproducent, det spelar ingen roll om du är kött-, grönsaks- eller hyacintbonde. Det är de klimatsmarta förbättringarna av din produktion som räknas.
  • Du har din produktion i Sverige.
  • Du arbetarmålmedvetet för att ständigt minska din verksamhets klimatpåverkan.
  • Du är en av de främsta i Sverige när det gäller kväveeffektivitet. Du har en koldioxidsnål produktion.
  • Du kommunicerar kring ditt klimatarbete och är ett föredöme för andra.
  • Självklart tar du samtidigt ansvar för djur och natur.

Mer om juryn

Anna Richert är matexpert på Världsnaturfonden WWF och syns ofta i både TV och tidningar kring frågor om mat och klimat. Anna har en väldigt bred kunskap om matens klimatpåverkan och hur vi kan få en hållbarare matproduktion.

Paul Svensson är en kock med stort fokus på hållbarhet. Han driver restaurangen på Fotografiska i Stockholm och är en krögare i världsklass. Du känner säkert igen honom från TV-programmen Maträddarna och Sveriges yngsta mästerkock.

Ulf Sonesson är forskningschef för enheten Jordbruk och livsmedel på RISE – Research Institutesof Sweden. Expert inom hållbar livsmedelsproduktion.

Helena Allard är hållbarhetschef på Sigill Kvalitetssystem och ansvarar bland annat för Svenskt Sigill Klimatcertifierad. Hon är husdjursagronom och kunnig inom alla miljöfrågor som rör svensk primärproduktion. Nominerad till årets Naturvårdspris av SLU Artdatabanken.

Tidplan för priset:

  • Anmäl ditt intresse att vara med i tävlingen tillsammans med en kort motivering senast 15 april till info@sigill.se
  • Ett antal nominerade kommer att utses under maj månad.
  • De nominerade kommer i nästa steg att få skicka in ytterligare information och fylla i ett formulär om hur de jobbar klimatsmart i sin verksamhet.
  • Juryn utser vinnaren som presenteras i september

 

Källa: Svenskt Sigill

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
Fler artiklar