Lantbruk

Odlingsrobot i ekologiskt lantbruk

Odlingsrobot
Roboten, FarmDroid FD20, kommer från Danmark och finns på marknaden från och med i år.

Stora Juleboda Gård, ekologisk och KRAV-certifierad, odlar äpple, päron, havtorn, bär sockerbetor och spannmål i Skåne. Det är en av Sveriges största KRAV-certifierade äppelodling som satsar nu på ny teknik för att bli ännu bättre i sitt miljöarbete.

De senaste åren har gården satsat mycket på att öka den biologiska mångfalden på gården genom att plantera många olika grödor i odlingen och strävar efter att få en så stor variation av träd, buskar och andra grödor som det går. Målet är en permaodling där nyttoinsekterna har många boplatser, mycket mat och där deras fiende lockas till andra grödor än de där de gör skada.

Satsningen denna gång handlar om en helautomatisk robot som ska sköta stora delar av deras sockerbetsodlingen obemannad. Satsningen på svenskt ekologiskt socker ligger även den i tiden eftersom det är en liten och efterfrågad produkt.

Framtiden flyttar in tillsammans med ny teknik, solenergi, miljömedvetenhet och effektivisering. Ogräsbekämpningen kan göras under hela säsongen och är oberoende av arbetskraft och arbetstider. Den behöver ingen övervakning och styrs av ett dataprogram kopplat till bondens dator eller telefon.

Kommer från Danmark

Roboten, FarmDroid FD20, kommer från Danmark och finns på marknaden från och med i år.

Det är en helautomatisk sådd och ogräsmaskin. Den är framtagen för betodlare, men fungerar lika bra på rapsfältet och spenatfröer. Den planterar och sår i fina rader med hjälp av GPS-teknik där den med exakt precision kan utnyttja fältet maximalt. Den har en arbetsbredd på 3 meter och den kör med en hastighet av 0,5-1 km/h.

Förutom att den sår och planterar kan den samtidigt ogräsbekämpa helt mekaniskt direkt efter sådd.

Den är mycket lättare än en traktor, lite över 700 kg, och är därför snällare mot jordens mikrostruktur. Roboten drivs av solenergi från solcellerna på dess tak. Batterierna laddas av solcellerna som har en kapacitet på 1 kW och batterierna har en kapacitet på 2,4 kWh. Eftersom den drivs av solceller är den ett CO2 neutralt alternativ till dieseldrivna traktorer.

Roboten beräknas ersätta ca 2000 arbetstimmar och mycket drivmedel. Den beräknas vara lönsam redan efter två år.