Lantbruk

De satsar på modern teknik

Maria och Roger Altbäck driver Länsmansgårdens lantbruk.
Maria och Roger Altbäck driver Länsmansgårdens lantbruk. Foto: Robert Henriksson / Torsta.

Med hjälp av modern teknik satsar Maria och Roger Altbäck på att bedriva ett lantbruk som är hållbart för både djur och människor. Den senaste satsningen är en gårdsbutik.

Länsmansgårdens lantbruk i Ede utanför Brunflo har de senaste åren genomgått stora förändringar.

– Vi började skissa på en helt ny ladugård med plats för två robotar. Efter två års planering och ytterligare ett och ett halvt år av byggnation stod ladugården klar och djuren kunde flytta in i december 2017, berättar Roger.

Den nya ladugården är stor och ljus och har automatisk utfordring. Med hjälp av kameror och appar får paret hjälp i vardagsarbetet, och kan snabbt upptäcka om något inte är som det ska. På morgonen tittar de till korna via datorn hemifrån och förbereder inför ladugårdspasset. En robot larmar om något är fel och ibland behöver de inte ens gå utanför dörren för att kunna lösa problemet.

– Mjölkkorna är som elitidrottare, de är känsliga för upp- och nergångar och behöver noga uträknad foderstat vilket vi med teknikens hjälp enklare kan anpassa, säger Maria.

Nu fortsätter satsningen på gården och i december öppnade de en gårdsbutik.

– Idén med butiken är att få konsumenten att komma närmare jordbruket, säger Maria. Vi vill kunna visa människor var maten kommer ifrån.

– Vi driver det här företaget för att det är roligt. Vi är våra egna chefer och har förmånen att arbeta med djur, växtodling och maskiner. Det finns många bitar i samma kaka och ingen dag är den andra lik, säger Roger.

 

Viktoria Lindqvist / LRF