ÄLSKAR DU OCKSÅ LIVET PÅ LANDET?

I så fall är tidningen Allt Om Gården till för dig. Vi försöker mixa och blanda artiklar som berör ditt eller grannens liv på olika sätt. Det kan handla om affärsidén som gör att du kan säga upp dig från jobbet i stan, tips och inspiration från andra lantisar, jakt och fiske, husdjur, hästar och lantdjur, tester av bilar, fyrhjulingar, motorsågar och en massa andra saker som kan behövas för att sköta gården eller ta sig till affären, lite nyheter och så gårdsreportage så klart.
Vi försöker få med allt, även om det nästan är omöjligt. Kolla in tidningen så får du se!

Hästarna i fokus

Skärmtak mellan varje huskropp sammanlänkar byggnaderna.

Skärmtak mellan varje huskropp sammanlänkar byggnaderna.

Familjen Carlberg på Häggebylunds gård, Håbo kommun, utanför Uppsala satsar stort. Två stall och ett ridhus har byggts. En stor och modern anläggning för utbildning och träning av hopphästar.

För sex år sedan inleddes satsningen. Det var då som allt nödvändigt pappersarbete skulle klaras av. Men det drog ut på tiden. Överklaganden mot bygget ramlade in och det i sig var en process som tog massor av tid i anspråk. Men i juni 2008 var alla papper i sin ordning och i april året efter kunde byggandet ta sin början, till stor lättnad för familjen Carlberg.

Totalentreprenören PJ-Bygg AB är fortfarande på plats och arbetet pågår för fullt. För även om de två stallen och själva manegen i ridhuset är färdiga så återstår en del innan anläggningen fått sitt slutliga utseende.
I ridhuset ska övervåningen inredas med övernattningsrum, allrum med mera. Utöver det så ska kontor och hästboxar färdigställas på nedre plan. Även en läktare håller på att ta form, där ska 90 personer få plats så småningom.

Systrarna Carolin Jasinski, till vänster, och Christin Carlberg driver verksamheten på Häggebylunds Gård.

Systrarna Carolin Jasinski, till vänster, och Christin Carlberg driver verksamheten på Häggebylunds Gård.

Själva manegen mäter 60 gånger 31,5 meter och där har man redan hunnit köra några vändor med hopphästar. Underlaget man rider på är av en speciell­ sort. Vanligtvis är det sågspånsblandningar av olika slag men i det här fallet så har man valt en engelsk variant.­ Underlaget heter Cushiontrack och kommer­ från Burnley. Det består av fin sand, vaselin, syntet­ och gummifiber. Underlaget har en förmåga att ­absorbera stötar så att hästarnas hovar inte sjunker­ ner. ­Materialets struktur ger en känsla av att rida på gräs, och de skonsamma syntetiska fibrerna ger ett stabilt underlag med hög elasticitet och hållbarhet. Det tillsatta vaxet binder samman materialet vilket­ förhindrar uppkomsten av damm och minskar behovet­ av bevattning markant.
Ridhuset är isolerat och det gör att temperaturen ligger stadigt mellan sju och åtta grader. Allt sammantaget ger ridhuset bra och gynnsamma förutsättningar för hästarna.

Hela ridhuset är på 3.200 kvadratmeter. Allt är byggt av trä och det första man fäster blicken på är de enorma limträbalkarna i taket. Imponerande är ordet. Och just träinredningen är något som man medvetet valt att satsa på.
– Vi vill ha en varm och rogivande miljö och det blir det med trä. Sedan är det ju väldigt vackert också, säger Caroline Jasinski.
Carolin är en av två döttrar som driver hela verksamheten. Christin Carlberg är den andra. Pappa Magnus Carlberg är också han med på ett hörn, men pensionär som han är har han lämnat över ansvaret till döttrarna. Men nu är det ingalunda några lata d­agar han har, för helt har han inte kunnat släppa taget.
– Jag är ju med och finansierar bygget och då blir man involverad. Sedan är det verkligen kul att få jobba med sina döttrar, säger Magnus.

I det ena av de två stallen är det plats för 16 hästar,­ där ska familjen ha sina egna djur. Det andra stallet,­ det så kallade inackorderingsstallet, har 15 hästplatser. En del i satsningen på gården inriktar sig på utbildning och då är det viktigt att ha bra förutsättningar för dem som kommer utifrån, menar Magnus Carlberg.
Ljusa och fräscha utrymmen, det är vad man slås av när man kliver innanför skalet. Och inget är sig likt jämfört med hur stall brukade se ut. Här finns stora och rymliga boxar för hästarna. Golven i gångarna är speciella med en gummerad yta som ligger ovanpå betongen. Gummigolvet består av flytande gummi­latex, gummigranulat och härdare. Resultatet blir ett mjukt, lite sviktande, underlag som är lätt att underhålla. Dörrarna till varje box är klädda med något som ser ut som brädor till formen, men materialet är hårdgummi. Praktiskt då det är helt underhållsfritt. Golvvärme finns också överallt som, förutom att göra det varmt och skönt att gå på, i första hand ska hjälpa till att hålla fukten borta.

Allt som allt är det fyra fristående huskroppar. Men man har sammanlänkat dessa genom att bygga skärmtak mellan varje byggnad. Ett medvetet val.
– Det är lätt att ta sig mellan de olika byggnaderna och vi ville ha tak även där det annars skulle ha varit helt öppet. Allt hänger på det viset samman på ett bra och naturligt sätt, säger Magnus.
Uppvärmningen av anläggningen kommer att ske på naturlig väg kan man säga. Man ska ta till vara på hästspillningen. Först lagras den några dagar för att därefter eldas i en speciell panna. Värmen som ges kommer att försörja hela anläggningen med råge, ­berättar Magnus Carlberg. Inte nog med det. Askan som blir ska tas omhand och spridas som gödsel i skogen. Allt går igen med andra ord.
Totalt är det drygt 5.000 kvadratmeter som byggts sedan april ifjol. Förutom en del i ridhuset så återstår färdigställandet av bland annat personalutrymmen, tvättavdelning, foderlada plus pannbyggnad och gödsel­lada. En skrittmaskin och ett hästsolarium tillkommer också vad det lider.

Men det är bara frågan om veckor så har alla pussel­bitar fallit på plats.
Under byggandets gång så har Caroline och Christin fått vara med och göra små justeringar både här och där, hittat egna lösningar, allt för att få det skräddarsytt för den verksamhet de ska bedriva. Och båda två är nöjda med vad de ser idag.
– Det blir hur bra som helst det här. Vi har ju redan kört lite i ridhuset men snart kan vi dra igång på allvar. Förhoppningen är att vi ska kunna ha invigning i början av november. Det känns väldigt spännande det här, säger Caroline Jasinski.
Runt 40 miljoner kronor kostar hela projektet. Och satsningen går vidare. För det som vi nu kan se är bara början, i alla fall om man ska tro familjen Carlbergs framtidsvisioner.

Häggebylunds gård, Håbo
Byggstart: April 2010.
Kostnad: Cirka 40 miljoner kr.
Totalentreprenör: PJ-Bygg AB i Uppsala.
Total byggyta: 5.150 m2.
Yta ridhus: 3.200 m2.
Yta ridmanege: 60×31,5 m.
Stallyta: 2×410 m2.
Antal stallplatser: 31.

Text & Foto: Ove Hansen

VVS-Installation, golvvärme och dräneringar

VVS-Installation, golvvärme och dräneringar

Limträstommar

Limträstommar

Fönster och stalldörrar

Fönster och stalldörrar

Isolering, trävaror och skivmaterial

Isolering, trävaror och skivmaterial

Stallinredning och hästsolarium

Stallinredning och hästsolarium

Takleverantör-Yttertak

Takleverantör-Yttertak

Ventilation och ridhussladd

Ventilation och ridhussladd

Schakt och grävarbeten

Schakt och grävarbeten

Taggar: