Lantbruk

Byggde djurstall med legoblock

Stall Bona Egendom, Ekerö 5
På drygt två veckor stod byggnaden klar, som har en fasad av perforerad plåt.

Det nya lösdriftsstallet hos Bona Egendom på Munsö, Ekerö Kommun, är byggt med en grund av C3C blocksystem. Likt stora legoblock är konstruktionen flexibel och monteringen går snabbt. Från första spadtaget stod kostallet klart på drygt två veckor.

Legoblocken från C3C Engineering har ett brett användningsområde. De kan användas till husgrunder, stödmurar för lagring och avskiljning av material samt andra konstruktioner. Bara fantasin sätter gränser.

– Blocken är precis som Lego. De kan sättas ihop med varandra till en stadig mur eller grund och kräver inte ytterligare förankring vid lättare konstruktioner. Det gör att man kan bygga om och återanvända blocken, säger Marcus Norling på C3C Engineering.

Vid tunga stålkonstruktioner kan det behövas en invändig infästning i blocken. C3C Engineering planerar varje projekt utifrån kundens behov.

Den vanligaste storleken på blocken är 160 x 0,8 x 0,8 meter som väger 2,4 ton styck. Ett annat system har storleken 180 x 0,6 x 0,6 och väger 1,5 ton.

Adam Giertta, Bona Egendom på Munsö, Ekerö Kommun kontaktade C3C Engineering med en idé. Han skulle bygga ett kostall för lösdrift och undrade om blocksystemet skulle passa bra till det.

– Vi gjorde en förslagsritning utifrån blockens mått. En limträstomme vilar på blockväggarna och på några specialbyggda betongpelare. Det för tankarna till hur det byggdes förr med stenblock i botten, säger Marcus Norling.

Det tog en vecka att sätta alla block och ytterligare en vecka för överbyggnaden inklusive pelarna. Taket består av cementfiberskivor och fasaden är täckt med perforerad plåt.

Snabb montering

C3C Engineering göt även golvet och från första spadtaget var taget tog det bara lite drygt två veckor så var bygget klart.

– Produkten har snabb leverans, snabb montering, flexibilitet och är dessutom prisvärd, säger Marcus.

Kunden är också nöjd.

– Kostallet medger stor frihet och flexibilitet och främjar framförallt djurens välmående och hälsa. Det ligger helt i tiden och går hand i hand med dagens tankar om att värna naturbetad mark och frigående boskap, säger Adam Giertta.

Lägre ljudnivå, naturligt ljusinsläpp, jämnare dygnstemperatur och minimerat underhåll är också några av fördelarna med denna konstruktion. Adam gillar även flexibiliteten.

– Behöver man flytta inredning, eller komplettera med något kan man utan risk fästa det i vägg eller pelare, de står pall för det mesta. Kostallet kan förhållandevis enkelt monteras ner. Det är nog inget behov av det här, men möjligheter är ju positivt, säger Adam Giertta.

Lantbrukare är en relativt ny målgrupp för C3C Engineering, som märker att intresset ökar.

– Många lantbrukare är vana att göra mycket själva på gården och jag tror att den här produkten passar bra till både enklare och större konstruktioner, avslutar Marcus Norling.