Harmoni för alla inblandade

Harmoni för alla inblandade

Arbete på ranchen i kombination med lugnet och harmonin från fjällen. Det är Trumvallens Fjällridnings affärsidé. Och här trivs både hästar och människor.

Första gången Hanna Högberg besökte Trumvallens fjällridning som gäst för åtta år sedan imponerades hon av ranchens hästar.

– Jag minns att jag tänkte ”Hur kan de vara så lugna och harmoniska? Så är inte min häst!”, berättar Hanna.

Det var inte bara hästarna som gjorde intryck den där första sommaren. Miljön och människorna talade till Hanna och när Johan Persson, som då var ensam ägare, föreslog att Hanna skulle komma tillbaka och jobba nästa sommar så gjorde hon det.

– När jag kom tillbaka och tillbringade en längre tid här insåg jag att det var det här jag alltid hade sökt. Det var här jag trivdes. Jag insåg att min häst såklart inte hade varit lugn eftersom jag själv inte varit det, berättar Hanna.

Har haft problem

Idag finns det femton hästar på ranchen och flera av dem har haft problem i sina tidigare hem. Några har varit ohanterbara, andra nervösa, rädda eller högintensiva.

– Problemhästarna måste få landa i minst ett år innan vi tar in dem i verksamheten. Och självklart passar inte alla hästar som verksamhetshästar, men alla kan utvecklas. Det är häftigt att se. Hästar som står och gör otyg när de kommer börjar successivt finna harmoni, säger Hanna.

Hon menar att problemhästarna behöver bygga upp förtroende för olika typer av människor och att arbete, lösdrift, flock och en tydlig ledare är fyra nycklar för att lyckas.

Första sommaren som Hanna jobbade på ranchen var 2013 – det var ett sommaräventyr som utvecklades till kärlek, flytt, delägarskap och ett nytt liv.

– Johan och jag trivdes i varandras sällskap och samtidigt fastnade jag för de goda, gedigna och äkta människorna som bodde i bygden. Här hjälps man åt och tar hand om varandra. Så i september samma år åkte jag tillbaka till Göteborg, sa upp mig, packade ihop mina grejer och flyttade till Trumvallen. Nu är det sju år sedan, berättar Hanna.

Möjligheter som finns

Förutom ridning på fjället erbjuds besökarna på Trumvallen allt från boende på fäbod, grillning över lägereld och spa med bastu och badtunna till möjligheten att få testa på att fösa kor i dalgången. Den röda tråden är att alla aktiviteter är skapade utifrån möjligheterna som finns på platsen.

– I Sverige finns andra rancher och fjällridningsturer, men inte i kombination, säger Johan Persson.

– Nu lever vi drömmen! Vi är stolta över våra hästar och vår amerikanska ranch med härjedalsk touch, avslutar Hanna och Johan.

 

Viktoria Lindqvist, LRF Jämtland

Läs också

Att se helheten

Att se helheten

Att behandla en häst är egentligen inte annorlunda än att behandla en människa. Man kan försöka ta bort symptom...

Aktuellt

ANNONS ▼
Fler artiklar