Skog

Filmpris till miljöfilmen ”Skogen – räcker den?”

Björn Ferry intervjuas
Skogsbrukaren Björn Ferry intervjuas i filmen. Foto: Sverker Johansson/Bitzer.

En film om den svenska skogens roll i klimatomställningen har prisats vid den internationella miljöfilmfestivalen Deauville Green Awards i Paris.

Filmen ”Skogen – räcker den?” tilldelades silver i festivalens filmklass om den globala energiomställningen. Filmen handlar om hur förväntningarna på skogen som klimatlösning växer snabbare än skogen själv.

Den prisade filmen visar att Sverige redan använder skogen till max – och det redan innan vi börjat flyga och köra på skog, göra kläder av träfiber och bygga mer trähus. Produktionen prisades med guld vid en internationell filmfestival i Hamburg redan förra året.

– Jag hoppas att ännu ett prestigefyllt pris till filmen ska aktualisera denna viktiga fråga ytterligare. Filmen belyser utmaningen från flera vinklar och det blir tydligt att det inte finns några enkla lösningar, säger Annika Nordin, programchef för Future Forests vid Sveriges lantbruksuniversitet som ligger bakom filmsatsningen.

– Vi har lyckats berätta om de komplexa ekologiska frågorna och tuffa politiska avvägningarna på ett spännande sätt, säger vetenskapsjournalisten Sverker Johansson vid Bitzer Productions AB som producerat filmen. Det som skaver är att de svenska politikerna fortsätter att tala om skogen som lösningen på allt. Nu senast inför utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil.

I filmen intervjuas forskare, skogsbolag, opinionsbildare och skogsägare om hur de ser på skogens, politikens och marknadens roller.

– Eftersom skogsdebatten är så polariserad har det varit viktigt att samla många aktörer i den här filmen, säger Annika Nordin. Vi har försökt göra den till både en mötespunkt och en utgångspunkt för hur skogen ska kunna räcka till så mycket. Kanske kan den bidra till en öppnare diskussion om hur vi löser utmaningen tillsammans.

I dokumentären medverkar bland annat den forna skidskytten och klimatengagerade skogsägaren Björn Ferry, Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson, trävaruföretaget Setras hållbarhetsdirektör Charlotte Thedéen och Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Plattform för skogsforskning

Future Forests är en plattform för tvärvetenskaplig skogsforskning, samverkan och forskningskommunikation vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i samarbete med Skogforsk och Umeå universitet.

Filmen ”Skogen – räcker den?” är en del av ett flerårigt samarbete mellan Future Forests och vetenskapsjournalisterna på Bitzer Productions AB, och den sjätte filmen i en dokumentärserie om framtidens skogsutmaningar under taggen #vimåsteprataomskogen.

Filmteamet har jobbat ihop sedan 2017 och har hittills vunnit två guld och fyra silver vid internationella filmfestivaler i Cannes, Hamburg och Paris med sina sju dokumentärer om skogen och människan.

Filmen ”Skogen – räcker den?” finns på www.futureforests.se