Välskött gräsmatta med automatisk gräsklippare

Välskött gräsmatta med automatisk gräsklippare
Miimo från Honda.

Miimo från Honda.

Det krävs ett friskt och starkt gräs för att bekämpa mossa och ogräs och det får man om man slutar använda konstgödning och uppsamlare till gräsklipparen, menar Bo Rappne från Ulriksdals slottsträdgård.

Enligt Bo Rappne på Ulriksdals slottsträdgård är det vanligt att vi klipper gräsmattan för kort. Den ska aldrig klippas kortare än fyra-fem centi­meter.

– Klipps den kortare får man en svagare gräsmatta, där mossa och annat tar över. Därför bekämpar alla mossan, stärk gräset istället. Vi behöver tänka om, förklarar Bo Rappne.

En robot är en perfekt ­lösning för den som har fritidshus, menar Bo ­Rappne på Ulriksdals slottsträdgård.

En robot är en perfekt ­lösning för den som har fritidshus, menar Bo ­Rappne på Ulriksdals slottsträdgård.

Han menar att det är vi själva som förstör förutsättningarna för ett starkt gräs.

– Det är okunskap som gör att vi använder konstgödning som vi matar växterna med, men det tar bort nästa generations jordmån. Istället ska man låta allt gräsklipp falla ner i gräsmattan, det fungerar som naturlig gödning. Det bästa är att använda en robotgräsklippare, de klipper ofta och det bildas inga stora högar av gräs som det blir om man klipper mer sällan.

Bo tycker att en robot spar tid som man kan använda till att göra andra saker i trädgården.

– Jag har själv två robotar. Det är väldigt enkelt, man lägger ut en begränsningsslinga och sen åker roboten hipp som happ och klipper. Det enda man behöver göra själv är att flytta trädgårdsmöbeln en gång i veckan.

Dessutom ser han det som den perfekta lösningen även för dem som har fritidshus.

– Nu kan de åka till landet och öppna en öl och ligga i hängmattan istället för att klippa gräset hela helgen. Om man har en dålig gräsmatta på våren så har man en hygglig på hösten. Han man en hygglig gräsmatta på våren så har man en fin på hösten.

Han har bara hittat en enda nackdel med den här typen av gräsklippare.

– Det är att gästerna glor hela tiden, om man har en middag i trädgården till exempel, så sitter de hela tiden och tittar efter klipparen; ”vart tog den nu vägen”?…

Mathias Damberg som är nordisk marknadschef på Husqvarna ser fler fördelar med en automatisk gräsklippare.

– Man slipper till stor del både sniglar och mullvadar och dessutom slipper man gräsklipp i hallen och i poolen. Det är mycket arbete i en trädgård men det är skönt att veta att i alla fall någonting händer av sig själv.

Trots att maskinerna ofta är oövervakade så är de inte stöldbegärliga.

– De stjäls väldigt sällan. De är kodade med larm och de har inbyggd GPS. Det är inga problem i en privat trädgård. Skulle någon ta en så fungerar den ändå inte, den fungerar bara med den tillhörande dockstationen. Det här vet nog tjuvarna om så det finns ingen vinst i att ta dem, förklarar Mathias Damberg.

En svensk trädgård har i snitt 700-1 200 kvadratmeter gräsmatta.

– Vi har sålt Automovers i 15 år nu men det har tagit tid att arbeta in dem hos kunderna. Nu vill alla ha en. Den minsta modellen som vi har klarar 500 kvadratmeter gräsmatta och den klarar 30 graders lutning, brantare än det går man inte med en vanlig gräsklippare heller, förklarar Mathias.

Text & Foto: Annika Rådlund

Läs också

Ta betalt med mobilen

Ta betalt med mobilen

Har du tröttnat på människor som inte har kontanter med sig när de ska köpa hö eller något annat...

Aktuellt

ANNONS ▼
Fler artiklar